Test: Liggunderlag

Tack vare våra vänner på General Prepper, fick vi möjligheten att utvärdera inte mindre än tre liggunderlag under vår frilufts- och äventyrshelg. Efter en snabb utvärdering helgen innan, fastnade sonen för ett upplåsbart underlag men jag var fast besluten att prova allihop.

Testet utfördes i vårt lilla tunneltält Bergans Trysil 3 under två nätter där jag växlade mitt liggunderlag inför nattsömnen.

Jr Gear Venture Primaloft Standard

Sonens absoluta favorit! Ser på bilden ut som en flytleksak till poolen men visar sig vara en fantastiskt skön uppfinning. Även om det i en trettonårings fantasi tar lång tid att blåsa upp, är tiden som tillbringas med lungorna i full fart ganska ringa.

När liggunderlaget är uppblåst, känns det som att vila på moln och eftersom de yttersta tuberna av underlaget är något större, håller det även en tonårings oroliga kropp på plats.

Den enda nackdelen jag (som låg bredvid) upplevde, var att det lät ganska mycket om liggunderlaget då sonen rörde på sig. Men annars är det fantastiskt kompakt när det är ihoprullat, anpassar sig väl efter underlaget och skänker en del värme eftersom det är fyllt av luft.

Jr Gear Venture Primaloft Standard kostar ungefär 900 SEK, väger under 500 g och har måtten 183x51x7,5 cm när det är uppblåst

Snugpak Travelite Self Inflate Full

Jag tillbringade första natten med Snugpaks självuppblåsande liggunderlag Travelite. Visserligen är denna produkt fantastiskt lätt och liten i ihoprullat format, men det skulle visa sig att jag var en smula inkompatibel med upplägget.

Det går väldigt snabbt att få liggunderlaget på plats, att låta det suga in lite luft och sedan kompensera med egen luft. Men med sin ringa tjocklek om 2,5cm passar det inte riktigt mig, åtminstone inte på ett någorlunda hårt underlag.

Jag somnar gott och sover relativt skönt under natten, men när jag vaknar på morgonen känner jag av en stelhet i ryggen som jag brukar få när jag ligger på lite för hårt underlag. Förmodligen är valet av liggunderlag väldigt personligt, och därför är jag glad att jag kunde prova innan jag köpte ett. Detta är nämligen aningen för hårt för min smak.

Snugpak Travelite Self Inflate Full kostar mellan 800 till 900 SEK, väger 615 g och är 183x51x2,5 cm när det ligger på marken.

Vaude Tour 3,8 L

Under andra natten, blev detta liggunderlag hjälten för mig. Det tar upp en hel del yta med sitt packmått om cirka 34×19 cm, men enligt mig är det värt varenda kvadratcentimeter.

Underlaget är hungrigt efter luft, det märker jag redan när jag vecklar ut det och öppnar ventilen för att fylla upp det. Det försöker febrilt suga in luft för att expandera sin volym men efter ett tag får jag hjälpa till lite grann.

Till skillnad från de andra ”självuppblåsande” liggunderlagen, har detta endast en ventil, men jag kan på ett smart sätt justera om jag vill fylla på eller tömma det på luft genom att trycka in en del av öppningen, något jag upptäcker först mot slutet av helgen.

Väl uppblåst bjuder Vaude Tour på en rejält skön upplevelse. Jag sover som en stock på det och vaknar utvilad, utan känningar i ryggen över huvud taget.

Jag upplevde att det krävdes lite övning för att få ihop liggunderlaget till någorlunda packbart skick, men efter några försök var det ganska enkelt att mosa ner det i packpåsen.

Vaude Tour 3,8 L är lite större än de andra liggunderlagen som vi har provat (196x64x3,8 cm) men det får ändå plats och passar faktiskt väldigt bra i tältet tillsammans med Jr Gear-underlaget på min vänstra sida. Priset ligger runt 800 SEK och det enda som sticker ut lite grann är vikten som med sina modiga 1,3 kg vilket kanske känns tungt. Men tro mig, det är det värt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *