Efter det lyckade experimentet med att öppna en konservburk genom att gnugga den mot betong, upptäckte jag till min glädje att jag hade en burk tonfisk till i fickan! Och eftersom jag hade mumsat i mig den näringsrika fisken med en sked, passade det ju bra med ytterligare ett test.
Att öppna konservburken med sked är enklare än vad det låter. Grundprincipen består återigen av friktion, men där vi applicerar friktionen på en väldigt fokuserad yta.
Gör så här:
- Håll fast burken ordentligt med handen
- Håll skeden långt ned mot själva ”skedgropen”
- Sikta in dig på kanten och gnugga längs med upphöjnaden
- När det går hål på locket, flytta skeden och gnugga på ett nytt ställe nära det första (gör inte som jag i videon där jag försöker öppna burken direkt).
- Använd handskar och var försiktig med kanterna – de är vassa!
Jag ska försöka komma på andra sätt att öppna konservburkar. Kniv och skruvmejsel är väl givna försöksobjekt i framtiden, men jag hoppas att hitta något sätt som är lite mer utmanande så småningom!
Vet du något smart sätt att öppna en konservburk?