Recept: Knådfria frukostbröd

Eftersom jag älskar bröd, kommer jag nog att återkomma till denna typ av inlägg titt som tätt. Bröd har hjälpt oss att bli mätta i många årtusenden och fortsätter att ha en given plats i vår vardag än idag.

När jag hade publicerat receptet ”Lyxbröd för preppern”, fick jag en del kommentarer på att jag använde alldeles för många prylar som är beroende av elektricitet. Ugnen kanske jag kan klara mig utan, men just det brödet krävde en riktigt brutal genomarbetning med maskin; något som jag inte i min vildaste fantasi kunde tänka mig att utföra för hand.

Idag slog det mig att jag faktiskt hade ett recept liggande som inte krävde en stor arbetsinsats för att arbeta degen. Istället ska du arbeta så lite som möjligt med den. Det låter som ett perfekt prepper-recept!

Som med de flesta fantastiska recept, finns det en öm moder som har hittat, förfinat och delat med sig av fyndet. Likaså i detta fall. Vad min mor gjorde när vi först fick smaka brödet, var att jäsa degen i kylskåp under natten. På så sätt kunde vi få njuta av alldeles nybakat bröd till frukost utan att hon behövde gå upp klockan fem på morgonen.

I ett prepper-scenario behöver du följande nödvändigheter:

  • Värmekälla för att ugnssteka

Ingredienser (cirka 12 småbröd):

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 25 g (ett halvt paket) jäst eller en halv påse torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12,5 dl vetemjöl

Tillagning:

Tänk på: om du använder torrjäst, ska du blanda jästen i mjölet och vänta tio minuter innan du blandar i vätskan.
Mät upp vatten och mjölk. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt salt och honung. Häll över lite av mjölkvattnet. Rör om med en trägaffel tills jästen har lösts upp. Häll i resten av mjölkblandningen . Rör ned mjölet och arbeta snabbt ihop den lösa degen.

Strö ett tunt lager av vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i 1 till 1,5 timmar. Det går även bra att jäsa i kylskåp (eller utomhus vid kylskåpstemperatur) under natten.

Värm ugnen till 250°C. Smörj bakplåtar eller täck dem med bakplåtspapper.

Strö ut 0,5-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen på det mjölade bordet. KNÅDA INTE!!! Låt eventuella bubblor från jäsningen vara i fred.

Strö ytterligare lite vetemjöl över degen (cirka 0,5 dl). Platta sedan ut degen lite försiktigt med handen (kläm inte ut degen för mycket).

Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje längd i två till tre delar genom att skära snett. Flytta över bitarna på bakplåten.

Grädda bröden i omgångar; den första plåten i 20 minuter och den andra i cirka 17 minuter.

Låt bröden svalna utan handduk och njut av ett frasigt och fint frukostbröd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *