Test: Iwatani Gasspis 3,5 kW

Vid ett plötsligt elbortfall eller om du råkar ut för någon annan, mindre störning gällande el eller gas, är det väldigt bekvämt att ha en backup i form av en portabel gasspis.

Vi har länge använt Biltemas gaskök på 2,2 kW som reservkök och självklart finns det ytterligare kök undanstoppade i förrådet. Vi lever efter devisen att vi måste använda våra prepper-saker för att vi ska känna oss riktigt bekväma med dem. Därför har vi använt vårt Biltemakök ofta när vi tillreder vissa japanska maträtter vid bordet.

Ju mer man använder sina prylar, desto mer upptäcker man dess svagheter och styrkor. Biltemas kök är ett relativt robust kök som i sin enkelhet svarar upp till de flesta krav vi har. Men en av svagheterna som vi har reagerat på är att det är svårt att rengöra efter matlagningen då det inte går att plocka isär.

När vi var iväg och handlade japanska matvaror på Japanska Matspecialisten AB, kunde vi inte låta bli utan att investera i ett nytt kök med äkta japansk kvalitet.

Iwatani ZA-8M kostar visserligen mer än tre gånger så mycket som Biltemas kök, men ger bättre effekt, har en lite mindre formfaktor och väger också mindre.

Överlag känns allt mycket mer påkostat med detta kök. Piezo-tändaren tänder med enkelhet gasen, lågorna verkar leverera perfekt värme och anslutningen för gasflaskan är enklare att hantera. Köket har även en funktion som automatiskt stänger av gastillförseln om något blir överhettat – säkerhet är viktigt!

Eftersom den översta delen av spisen helt går att avlägsna, är det även mycket enkelt att rengöra. Det är bara att ta bort delen och diska av den, torka och sedan montera igen.

Jag tar även och måttar upp en liter vatten som jag häller i en kastrull och sätter lockat på. Köket klarar av att få vattnet sjudande på 4,5 minuter och stormkokar efter 5 minuter och 15 sekunder.

Locket går att ta bort för att rengöra

Vikt: 1,4 kg
Storlek: 35 X 27 X 10 cm
Pris: cirka 650 kronor
Använder 227 grams gaspatron (samma som till Biltemas kök), vilken räcker till ungefär en timme och tio minuters matlagning.

En reaktion på ”Test: Iwatani Gasspis 3,5 kW”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *