Recension: Biltema Gaskök 2,2 kW

OBSERVERA!
Detta kök finns ej längre att köpa. Jag har frågat Biltema om anledningen till att det inte längre finns och om det kommer något liknande i sortimentet, och fått följande svar: Tyvärr så har detta gasolkök utgått ur sortimentet och vi har i dagsläget ingen ersättare.

Kolla gärna in ett liknande kök som finns att beställa!

Idag, lagom till frukost, beslutade jag mig för att utvärdera prepperklassikern till gaskök; nämligen det som Biltema säljer för mindre än 200 kronor.

Eftersom jag var hungrig och dessutom skulle utvärdera smaken på Fuel Your Preparation Sliced Green Beans, nöjde jag mig dock med att koka vatten samt smörsteka bönor på det istället för att steka pannkakor som jag gjorde på Primus Kinjia.

Visst, det finns betydligt bättre gaskök som bygger på samma princip; till exempel det japanska Iwatani-köket (cirka 600 kronor) som är gjort för att användas varje dag om du inte har en riktig gasspis. Men med det här låga priset, är Biltemas eller Julas (jag misstänker att det är samma tillverkare) kök ett kap.

Köket levereras i en plastväska som känns lite bräcklig. Det är enkelt att ta upp det ur väskan och det är även enkelt att förstå sig på principen. Först ansluts en engångsbehållare med gasol under en lucka på kökets högra del. Det finns ett spår i behållaren som ska passa in i gasanslutningen. Det känns enkelt att få till det rätt. Skulle du vara osäker, medföljer även en instruktionsbok.

Här ska gasbehållaren fästas

När monteringen är klar, spänns gasbehållaren fast med ett enkelt skjutreglage och sedan är det bara att trycka in det runda vredet, vrida hela vägen moturs och sedan en liten extra bit för att aktivera tändaren.

Sonen klickar igång köket på andra försöket, trots att han inte vet hur man ska gå tillväga, något som tyder på att det ändå finns hopp för våra små millennials om nu krisen skulle slå till.

Jag mäter upp en liter vatten och häller i en kastrull som jag ställer på köket. Efter ungefär fem minuter börjar vattnet att sjuda och efter drygt sex minuter stormkokar det.

Vattnet använder jag till mina frystorkade bönor som ska avsmakas. När bönorna är klara, passar jag på att steka dem i smör på köket också.

När frukosten är avklarad, har köket svalnat. Jag upptäcker då att det inte går att ta bort delen där jag placerar kastrull eller stekpanna på, något som gör det något besvärligt att rengöra. Jag upplever även att kastruller och pannor glider omkring lätt på ytan vilket gör att det känns lite osäkert enligt mig. Jag är även en smula skeptisk till att ha själva gasolbehållaren så nära stekytan, speciellt i de fall en större stekpanna används.

Köket är 34cm brett, 28cm djupt och 9,4cm högt samt väger 1,8kg. Gasolbehållarna kostar endast 20 kronor, innehåller 227 gram, vilket enligt tillverkaren räcker i cirka en timme och tjugo minuter.

Biltemas 227 g gasolbehållare

I min värld är detta ett perfekt insteg till prepperkökets värld. Självklart finns det som sagt bättre alternativ, men med tanke på den ringa investeringen är det enkelt att slänga ned ett kök när du ändå köper vattendunkar på Biltema.

7 reaktioner på ”Recension: Biltema Gaskök 2,2 kW”

 1. Fiffigt! Betydligt billigare än gasen till friluftskök som Primus mfl. Hur många gasflaskor har du lagrat upp med?
  Personligen har jag egentligen alltför många kök redan. Men inget sånt här ”stationärt” att ha i lägenheten eller i stugan.
  Har även snöat in helt på ultralätta varianter så som Stove Necklace – ett spritkök man har runt halsen. Förmodligen totalt onödigt, men det är kul 🙂

  1. Hejsan! Och tack för kommentaren 🙂
   Vi har ett tiotal gasflaskor hittills men det lär säkert bli fler. Nackdelen som jag känner är att jag inte är helt komfortabel med att ha gasflaskor i lägenheten om det börjar brinna. Men än så länge är de ju inte så många så att det blir farligt…

 2. Jag använder en sån här gasplatta till min wok, som eftersom botten är rund inte går att använda på en elektrisk spis. Funkar riktigt bra, och det är riktigt trevligt att laga mat på gaslåga eftersom den svarar blixtsnabbt på förändringar i inställningen av lågan. Plattan finns också på Clas Ohlson.
  Tyvärr får den bara köras utomhus eftersom den inte har någon säkerhetsventil.

 3. Vad räcker längst samt är mest kostnadseffektivt att bunkra när SHTF inträffar; Ett kök av detta slag med gasflaskor eller ett triangakök med t-sprit? 🙂

  1. Jag vet faktiskt inte hur länge en tub med gas håller när den förvaras, men det är länge.
   Men om man ställer allt på sin spets och leker med tanken att vi har ett väldigt långt SHTF-scenario, är ju självklart sprit att föredra. Det lär ju vara något som människan kommer att koka till oavsett världsläge 😀
   Samtidigt, om man ser till ett kortare scenario, rekommenderar jag helt klart gasköket från Biltema av den enkla anledningen att det funkar som en vanlig kokplatta. Det är inte vingligt och meckigt utan känns mer som en ”vanlig” spis – med andra ord enklare att hantera för den som inte är van vid friluftskök.

 4. Har ett sådant kök, köpt på classe. Det är en sk OEM produkt som säljs under olika märken, räknade ihop till 12 olika märken av samma kök när jag sökte runt på nätet.
  Har använt mitt kök rejält! Året runt i typ 2 år nu, Till den grad att det faktiskt håller på att rasa samman av rost och rejäl användning.
  Kortfattat, det är ett bra kök, men det finns ett stort minus. Kyla och gas är en dålig kombination generellt, eftersom gasen ”tjockar” ihop sig, så blir det också segare i rören och därav en minimal låga, Därtill så kyls gasoltuberna av, utav ren användning. Detta gör tillsammans att det inte går att laga mat på köket.
  Lösningen på detta, är att det på dessa kök finns det en liten plåt, som ska vikas upp och ”skydda” gasoltuben från lågan. Om man istället viker upp plåten, så den inte skyddar tuben, så håller värmen från elden också gasoltuben ljummen, och så kan man fortsätta laga mat. Allt på egen risk dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *