Test: Primus Kinjia

För mig som bor i centrala delarna av en storstad, handlar den första delen av förberedelse om att säkerställa att vi kan leva relativt bra i vår lägenhet ett tag om nu något stort skulle hända.

Vi har länge lagat mat med gasspis och trivs väldigt väl med detta tillredningssätt, och jag vet faktiskt inte vad som kommer hända med stadsgasen om elen slutar att levereras till stadsnätet. Förmodligen slutar den att funka som det mesta? För att inte behöva grilla på balkongen vareviga dag, har jag därför införskaffat ett sådant där billigt gaskök som Biltema och Jula säljer.

Jag har ännu inte hunnit testa det, men nu fick jag möjligheten att utvärdera ett lite bättre kök och tog därför chansen. Det kostar visserligen 10 gånger mer än det som jag har i prepperförrådet, men Primus Kinjia känns ändå som att det är värt kosingen.

Köket väger cirka 4 kg, är nästan en halv meter brett och har ett djup på ungefär 30cm, varför det knappast passar i din Bug Out Bag. Men däremot funkar det ju bra att ha i bagaget på bilen eller varför inte i förrådet. När strömmen går, är det enkelt att flytta till den normala köksplatsen och börja laga mat.

Jag har aldrig använt ett portabelt gasolkök tidigare, men tack vare den enkla bruksanvisningen kunde jag inom loppet av några minuter veckla ut köket, lösgöra regulatorn och koppla in gasbehållaren samt starta upp köket. I utfällt läge ser det ganska litet ut, men faktum är att jag kunde använda en fullstor stekpanna när jag hårdtestade köket genom att steka pannkakor till frukost!

Primus Kinjia har två brännare som självklart går att använda samtidigt. Det blir dock väldigt trångt med två stekpannor på samma gång, men funkar alldeles utmärkt om du vill koka vatten i en kastrull samtidigt som du använder en stekpanna. De sågtandsliknande hållarna till stekdonen gör att hela konstruktionen känns oerhört stabil, även om jag använder lite för stora kärl i mitt test.

För stekning av pannkakor, är dock brännarna aningen för små, varför pannkakorna inte blir jämnt bruna. Men det är petitesser i sammanhanget, frukosten smakar precis lika bra ändå och med smör och lönnsirap på ”pankisarna” är det ingen som kan klaga över tillagningsmetoden.

Uppdatering:
Jag har nu även provat för att se hur lång tid det tar att koka en liter vatten. Detta experiment gjordes i en 2L kastrull som vi vanligtvis använder i köket. Jag ställde in så att lågorna träffade halva ytan av kastrullen och spred sig utåt mot kanterna. Effekten på reglaget var något högre än mellanläget.
Det tog 6 minuter tills vattnet sjöd och 6 min 30 sek innan det började koka.

När jag är klar med tillagningen av maten, följer jag instruktionerna och låter hela köket svalna, vilket det gör till ljudet av trevligt metalliska knäppar som så småningom avtar. När det har svalnat, skruvar jag bort gasbehållaren och sätter tillbaks regulatorn under köket.

Att hålla köket rent är viktigt, speciellt i tider där samhället kanske inte fungerar som det ska. Glädjande nog är det verkligen enkelt att rengöra Primus-köket. Först tar jag bort stålställningen som kastrull och stekpanna har stått på och diskar det i varmt vatten. Efter det lyfter jag enkelt bort lättmetalldelen som är närmast brännarna. Denna är mycket enkel att få ren igen och torkar snabbt.

Jag har ännu inte utvärderat mitt tvåhundrakronors-kök från Jula, men jag misstänker att det kommer att bli en stor besvikelse efter att ha blivit bortskämd med Primus Kinjia. Jag skulle nästan sträcka mig till att påstå att detta gasolkök skulle passa som ett komplement för er som har elspis och vill laga mat under låga ibland.

Fakta:

Vikt: 4 kg
Mått: 475 x 295 x 78 mm
Effekt: 2 x 3000 W
Drivmedel: Primus gasblandning (propan och isobutangas). Behållare finns i 100 g, 250 g och 450 g där mellanvarianten räcker i cirka 45 minuter.
Det går även att använda en adapter för att använda påfyllningsbara gasbehållare från Primus

Gasolköket fick jag låna av General Prepper under utvärderingsperioden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *