Test av frystorkad mat 1

Det finns olika syn på att preppa mat. En del anser att det ska införskaffas hela förråd med konserver, andra att det är bättre att minimera yta (och vikt i ryggsäcken) genom att införskaffa frystorkad mat.

Sätten har olika för- och nackdelar där frystorkad mat håller betydligt mycket längre (i vissa fall mer än 25 år), men innebär ett högre pris. Konserver tillhör det dagliga förrådet och har fördelen att de kostar mindre samt att de ofta finns på inköpslistan och därför är lätt att stoppa ned några extra vid varje inköpstillfälle. Beroende på vilka typer av konserver som föredras, varierar dock hållbarhetstiden på dessa där stålburkar håller längst och genomskinliga plastförpackningar torde hålla kortast tid.

I skrivande stund har jag ett hybridlager så att säga; jag har bunkrat upp med en del konserver, men har även frystorkat att tillgå. Eftersom jag bor i lägenhet och endast har ett förråd att ha mina prylar i, behöver jag optimera volymen och kanske är frystorkad mat då ett alternativ?

Konserverade persikor, majs på burk och Ungersk gulaschsoppa vet vi ju redan hur den smakar, men hur jämför sig en frystorkad variant av energiintag? Jag och min son passade på att koka vatten under vår dag i skogen. Och eftersom maten som vi fått smakprov av, endast kräver kokande vatten, var ju allt perfekt!

När det kommer till maten från Fuel Your Preparation, håller portionspåsarna i minst 7 år och de lite större konserverna med flera portioner håller i ungefär 25 år. När de är öppnade bör maten dock ätas upp inom en vecka.

Utbudet från Blå Band har en något kortare hållbarhet (glömde faktiskt att kolla på tillverkningsdatum respektive bäst före) och smakar enligt oss inte riktigt lika bra som maten från FYP.

Tillredningen av båda typerna av mat är väldigt enkel och består egentligen bara av att koka upp vatten, hälla upp korrekt mängd vatten i påsen, blanda, förslut och vänta några minuter. Allt från hur mycket vatten som krävs till hur länge påsen ska vara försluten, står tydligt i instruktionerna på påsens baksida. På insidan av påsarna finns även uppmärkt en skala så att det är lättare att måtta upp vattennivån.

Både jag och min son blev mycket positivt överraskande över kvaliteten på matupplevelsen. Rätterna från Fuel Your Preparation tilltalade hos väldigt väl, och då ska tilläggas att vi båda är bortskämda med väldigt bra och god mat!

Preppar du något frystorkat? Vad tycker du isåfall om utbudet?

Samtliga varuprov i vår ”recension” tillhandahölls av General Prepper.

4 reaktioner på ”Test av frystorkad mat 1”

 1. Har haft en stor konserv öppen i snart ett år på test efter att jag ätit ut det mesta, finns inte en bakterie på planeten jorden som vill ha med maten att göra, ser fortfarande färsk ut.

   1. Frystorkad kyckling från Fuel Your Prepp. Tror den går att äta upp till en månad efter att den öppnats, så länge som du sätter dit det medföljande plastlocket igen.

    Blir ganska tråkigt att äta samma sak varje dag (har prövat) så det är bra om det går att variera näringsintaget under en längre tid.

    Att äta frystorkat utan vatten är som att tugga Sahara-öken som lätt exploderar i en dammpuff om du pressar en bit mellan fingrarna, så insekter och bakterier är nog inte så pigga på att ge sig på maten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *