Baka nödkakor själv!

Mellan 1600- och 1800-talet var livet inte speciellt luxuöst för de sjöfarare som tillbringade månader i taget på en båt. De hade inget internet, var tvungna att hålla hoppet uppe varje dag samt behövde också lita fullt på den mat och det vatten som de hade med sig ombord.

Förutom att i princip riskera livet för att ta sig över väldiga hav, hade de dessutom inte några gourmetmåltider att se fram emot när de blev hungriga. På den tiden var det oerhört svårt att få matvarorna att hålla sig ätbara under den långa tid som de behövde lite på den.

Därför förlitade sig dessa sjömän på något av de enklaste konserveringsmetoder som finns; saltat kött och torkat bröd. Dessa matvaror har en extremt lång hållbarhet och var dessutom ganska enkla att tillverka.

I detta inlägg, fokuserar vi på Hardtack eller skeppsskorpor som det kallas på svenska. Det är ett extremt enkelt sorts bröd, både när det kommer till smak och bakning. Och även om det inte smakar speciellt mycket, innehåller det bra med energi för att hålla sig levande.

Självklart kunde vi inte låta bli utan att baka brödet själva. Och smaka. Hardtack gör sig i sin torra form såklart bäst när det går att doppa i en soppa eller annat blött som helst smakar litegrann. Brödkakorna är nämligen väldigt, väldigt hårda.

Recept (cirka 12 kakor)

  • 1 L mjöl
  • 5 dl vatten
  • 4 tsk salt

Ställ in ugnen på 200°C, häll upp vattnet i en större bunke. Blanda mjöl och salt i en annan bunke.

Tillsätt mjölet lite i taget till bunken med vatten. Rör runt med en träslev och knåda samt blanda degen så gott det gå med sleven.

När du börjar få en kladdig massa som går att forma till en boll; mjöla ett bakbord och arbeta degen ytterligare. När du kan forma en boll utan att den fastnat i händerna kan du kavla ut den till lite tunnare än 1 cm tjock, rektangulär deg.

Ta fram bakplåtspapper. Dela degen i ett jämnt antal delar och flytta över till bakplåtspappret. Gör hål med ätpinnar eller dylikt – gärna minst sex hål per kaka.

Grädda i ugnen i 30 minuter. Vänd sedan på kakorna och grädda i ytterligare 30 minuter. Om kakorna inte börjat få en lite gulbrun ton, kan du vända på dem igen och fortsätta grädda tills de ser aningen färgade ut. Ju längre tid i ugnen – desto mer fukt får vi ur kakorna!

Låt svalna på galler och fortsätt torka om de inte är stenhårda. Förvara dem sedan torrt, svalt och mörkt. Gärna med fukt- eller syreabsorbenter.

Grattis! Du har precis skapat nödkakor med i princip oändlig hållbarhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *