Baka egna Digestive-kex

Nu är det dags att baka igen! Den här gången tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept när det kommer till Digestive-kex. Dessa kex skänker ju en känsla av lyx på något sätt, samtidigt som de är väldigt goda och smakrika.

Mitt recept ger en lite annorlunda karaktär på kexen dock, i och med att jag anser att smaken blir lite mer ”smörig”. Men här hemma föredrar vi dessa framför massproducerade.

Ingredienser

  • 0,75 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker (vi använder socker från rörsocker strö)
  • 0,5 tsk bikarbonat eller bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 50 g rumstempererat smör
  • 0,5 dl mjölk

Sätt igång ugnen på 200° C.

Börja med att finfördela havregrynen. detta kan du göra i en mortel eller med en mixer. Huvudsaken är att det blir mindre bitar. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke.

Häll i sirapen och smöret och blanda med en gaffel tills du får en smulig deg. Tillsätt mjölken och kontrollera degens konsistens. Den ska vara som en normal kakdeg; inte för klibbig och inte falla isär. Justera med mer mjölk eller vetemjöl efter behov.

Kavla ut degen på ett bakbord eller bord. Degen ska vara ungefär 3 mm tjock. Ta ett glas eller något annat runt och tryck ut kakorna som du sedan lägger på plåt med bakplåtspapper. Ta en gaffel och gör mönster i kexen om du vill.

Grädda i mitten av ugnen i 200° i cirka 10 minuter. Låt svalna utan plåt.
Här håller jag fortfarande på att experimentera med tiden för vår ugn. Om jag kör 8 minuter, blir kakorna för mjuka, kör jag 12 minuter, blir de lite för hårda. Så prova dig fram tills du har ett resultat som du är nöjd med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.