Nu är det dags att baka igen! Den här gången tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept när det kommer till Digestive-kex. Dessa kex skänker ju en känsla av lyx på något sätt, samtidigt som de är väldigt goda och smakrika.
Mitt recept ger en lite annorlunda karaktär på kexen dock, i och med att jag anser att smaken blir lite mer ”smörig”. Men här hemma föredrar vi dessa framför massproducerade.
Ingredienser
- 0,75 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 dl socker (vi använder socker från rörsocker strö)
- 0,5 tsk bikarbonat eller bakpulver
- 1 krm salt
- 0,5 dl ljus sirap
- 50 g rumstempererat smör
- 0,5 dl mjölk
Sätt igång ugnen på 200° C.
Börja med att finfördela havregrynen. detta kan du göra i en mortel eller med en mixer. Huvudsaken är att det blir mindre bitar. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke.
Häll i sirapen och smöret och blanda med en gaffel tills du får en smulig deg. Tillsätt mjölken och kontrollera degens konsistens. Den ska vara som en normal kakdeg; inte för klibbig och inte falla isär. Justera med mer mjölk eller vetemjöl efter behov.
Kavla ut degen på ett bakbord eller bord. Degen ska vara ungefär 3 mm tjock. Ta ett glas eller något annat runt och tryck ut kakorna som du sedan lägger på plåt med bakplåtspapper. Ta en gaffel och gör mönster i kexen om du vill.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i cirka 10 minuter. Låt svalna utan plåt.
Här håller jag fortfarande på att experimentera med tiden för vår ugn. Om jag kör 8 minuter, blir kakorna för mjuka, kör jag 12 minuter, blir de lite för hårda. Så prova dig fram tills du har ett resultat som du är nöjd med!