Vardagsprepperns guide till batterier del 1

När jag tog på mig uppdraget att skriva om batterier gjorde jag det med viss bävan. Ämnet är gigantiskt och även en djungel. Jag är långt ifrån en expert och kan inte alla kemiska sammansättningarna men jag ska försöka bena ut det så gott jag kan med den kunskapen jag har.

Lite förenklat kan man dela upp batterier i två kategorier, laddningsbara och engångsbatterier.

Engångsbatterier

Brunstensbatteri är en batterisort som funnits länge och har sämre hållbarhet än alkaliska batterier, men är billigare att tillverka (läs mer om dem här).

Alkaliska batterier är den vanligaste sorten av engångsbatteri som finns idag. Dessa har bra lagringstid, håller bättre än brunstensbatteri och används till det mesta idag; ficklampor, fjärrkontroller, hörselskydd m.m. (läs mer om dem här).

Litiumbatterier är den absolut bästa typen av engångsbatteri. Väldigt bra lagringstid och väldigt hög kapacitet, därför också väldigt dyra. Passar bra i apparater du inte använder ofta eller till sådant som kräver väldigt hög kapacitet på batterier; kameror, klockor, larm m.m. (Läs mer om dem här)

Knappceller är små batterier som sitter i klockor, bilnycklar, hörapparater, datorer, leksaker, m.m. Dessa består av antingen litium, zink-luft eller silveroxid.

Vilka av alla engångsbatterier ska man satsa på att köpa? Ja, allt hänger på vad man har för batterikrävande grejer hemma. Jag skulle nog säga att alkaliska batterier av bra sort ( Duracell, GP, Energizer m.fl.) räcker till de flesta. Dock kan litiumbatterier vara bra ifall man har nån ficklampa eller annat i t.ex. bilen som inte används jätteofta utan bara ligger där i beredskap. Jag kommer återkomma till hur jag tänker angående detta i lagrings och beredskapssynpunkt.

Laddningsbara batterier

Här skulle jag säga att det idag finns fyra huvudgrupper

 • Li-ion (Litiumjonbatteri uppladdningsbara)
 • NiMH2 (Nickel- metallhydridbatterier)
 • Blybatteri (Ventilreglerade blybatterier)
 • NiCd (Nickel-kadmiumbatterier)

Li-ion (Litiumjonbatteri uppladdningsbara) är ett uppladdningsbart batteri som finns överallt idag; mobiltelefoner, datorer, lampor, tandborstar, bilar, bl.a. Denna batterityp är nog den mest mångfaldiga av uppladdningsbara batterier. De klarar dels att leverera mer spänning och klarar snabbladdning betydligt bättre än tex NiMH, dock  blir dessa lite dyrare och farligare när det gäller laddning. Det viktigaste för att undvika problem är att köpa kända märken av bra kvalitet (Panasonic, bl.a.)


Li-Po (Lithium Polymer) är i princip li-ion batteri men klarar snabbare och kraftigare urladdning, används mest till Radio Control och arbetsredskap som är mer prestandakrävande. Annars är det mer eller mindre samma funktion som Li-ion.

NiMH2 (Nickel-metallhydridbatterier) är nog det vanligaste av alla laddningsbara batterier. Finns i AA, AAA ,C ,D ,9v med flera och används till det mesta hemma; fjärrkontroller, radiostyrda bilar, ficklampor, osv. NiMH2 har en låg självurladdning och sjunker ca 10% per år efter laddning. Föregångaren NiMH sjönk 10% första dygnet och sen 1,5%/dygn. NiMH2 har även ca 50% längre livstid än föregångaren NiCd.

Blybatteri finns i bilar, UPS (batteri-backup), traktorer, lastbilar, motorcyklar, husbilar, husvagnar och båtar och är en av de äldsta sorterna av batteri. Dessa är relativt billiga och avger hög strömstyrka (V) och högspänning (A).

NiCd (Nickel-kadmiumbatterier) var väldigt vanlig förr, men är idag nästintill helt förbjuden inom EU på grund av att den innehöll kadmium. NiCd ersätts av NiMH.

Vilka laddningsbara batteri man ska välja? Detta är lite mer knepigt. Mitt tips är att kolla på kända märken (tex Panasonic Eneloop, Ikea ladda, osv.) och köpa från väletablerade företag. Detta gäller speciellt Li-ion batteri då risken risken för brand och annat ökar avsevärd vid köp av dåliga batteri eller kopior.

Jag beskriver riskerna i nästa inlägg, stay tuned.

4 reaktioner på ”Vardagsprepperns guide till batterier del 1”

 1. Nu är det här del1 så jag kanske ligger lite före i tanken mot ditt skrivande. Jag har använt ladd akkar i många år och märkt att det är en jäkla skillnad mellan märken hur de klarar kyla, erfarenhet?
  Har läst en del om Ikeas akkar och laddare. De var skit dåliga då jag började använda ladd akkar. Nu ”hyllas” de. Erfarenhet?
  Finns ju ingen anledning att betala dyrt bara för ett namn om man kan köpa classes, ikea osv för likvärdig produkt.

  1. Använder Ikeas ladda- batteri i både GPS och hörselskydd när jag jagar och inte märkt någon direkt negativt i kyla. Dock lämnar Ikeas laddare en hel del mer att önska. Tar upp laddare mm framåt :).

   1. Tack! Ja det är jäkla skillnad på laddare, även från samma tillverkare. Gissar på att vissa är en multitillverkning för olika märken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *