Evangeliet enligt hammock

Nu har vi ”hängt” i prepper-kretsar lite till och från under året och ständigt har vi sett och träffat personer som verkar föredra att sova i hängmatta istället för att ligga på marken i tält. Även om jag har sett mängder av hammockar på de sidor där jag letar nya prylar, har jag aldrig riktigt förstått tjusningen.

Men till slut begav vi oss längs stigen som skulle leda oss till en mjukare sovupplevelse, en luftigare sömn och en lite skönare sovställning. Nu finns det nog ingen väg tillbaka…

Under en septemberdag fick jag och sonen möjligheten att lära oss grunderna i hur man lever livet på två snören; spända mellan två träd med en bit tyg mellan sig. Jag har valt att dela upp momenten i tre steg; ett för vind- och regnskydd, ett för själva hängmattan och ett för isolering och värme.

1. Tarp

En tarp har många användningsområden; den kan användas på marken för att sitta på, den kan användas som en vattenavvisande skaldel till sovsäcken och framförallt, ett skydd över huvudet. Regnskydd är nog det de allra flesta tänker på, men faktum är att tarpen även skyddar mot vind och, beroende på färg och mönster, även kan fungera som ett sätt att inte synas så väl.

Det första som vi fick lära oss, hade dock inget att göra med regnskydd eller hängmattor. Jesper visade oss istället från grunden hur vi ska knyta de knopar som används för att hänga upp linor och sedan även då den skyddande tarpen. Knoparna som är bra att kunna är:

När vi hade spänt linan mellan träden för att hålla upp tarpen, var det dags för ytterligare lite utbildning i form av knep och knop och sedan var det dags att hänga upp skyddet. Självklart fick vi bra tips om hur vi kan använda knoparna för att göra allt så mycket enklare nästa gång vi ska sätta upp en tarp som regn- eller vindskydd.
I vårt test använde vi Snugpak All Weather Shelter som vi fick låna av General Prepper. Denna tarp kostar cirka 650:-

2. Hammock

Förberedelserna och monteringen av tarp skulle visa sig vara det mest tidskrävande av allt. När det kom till att hänga upp hammocken, skötte Jesper och Maxi det själva med bravur under tiden jag lagade mat. Det handlade egentligen bara om att lära sig de olika delarna och att hänga dem på rätt sätt.
Vi använde Snugpak Jungle Hammock från General Prepper som blir din för cirka 700:-

Men även om man ligger på rätt sätt i en hammock (benen snett ut mot höger och huvudet snett ut mot vänster), visade det sig att situationen inte var optimal ändå. Eftersom hammocken ligger väldigt tätt kring kroppen, är det lätt för vinden att komma åt och kyla ned kroppen.

3. Isolering

Om du har tillbringat några timmar utomhus i kallt väder, vet du att det krävs ett mellanrum av luft mellan din kropp och kalla material för att du inte ska börja frysa på en gång. I tält är det ganska lätt att åtgärda med ett liggunderlag innehållande luft, men i en hammock är det såklart svårt då materialet har en tendens att krama om dig väldigt tätt.

Därför krävs något ytterligare för att göra sömnen behaglig i hängmattan då det blåser eller är kallt. Svaret stavas ”Under Kilt” eller ”Under Blanket” – kort och gott ett isolerande täcke som fästs under själva hammocken. Videon nedan visar hur enkelt det är att sätta upp täcket, och framför allt hur varmt och gott det blir (åtminstone enligt Maxi som inte ville gå ur hammocken).

Sammanfattningsvis måste jag påstå att jag redan nu föredrar hammock framför tält, även om var sak har sin naturliga plats. En hängmatta är ju till exempel svår att sätta upp mitt på en gräsmatta utan träd eller uppe i fjällen bland berg. Samtidigt föredrar jag alla dagar i veckan att sova i en hammock om jag skulle campa i träskmark. Tält har ju en förmåga att bli blöta och kladdiga i den typen av natur.

Om du vill kika vidare på de produkter som vi använde, har jag sammanfattat dem i en liten lista här:

Håll ögonen öppna efter fler inlägg om produkterna. Vi tänkte så småningom recensera dem och gå igenom lite på djupet vad varje enskild komponent i uppsättningen erbjuder oss som nyblivna hammock-lärjungar!

Till slut vill jag rikta ett stort, stort tack till:
@jespervarn – för pedagogisk genomgång av hela processen; från knopar till tips om upphängning
@nissvik – för extra kunskap och tips när det kommer till bekvämligheter och fiffiga lösningar
@hobbestweet – för ytterligare tips gällande utrustning och hur man disponerar sin utrustning som hammock-campare
General Prepper – för lånet av all utrustning och för ni är med oss på resan.

3 reaktioner på ”Evangeliet enligt hammock”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *