Gör din prepping kul!

Om du har förberett dig för en kris, eller ”preppat” ett tag, märker du säkert av några saker som har förändrats i din personlighet. Att vara beredd är ett tungt ok att bära, speciellt om du som jag har börjat analysera samhällets strukturer och brister.

Det är lätt att börja se allt i grått eller svart när du väl kommer till insikt över hur sårbara vi är och hur nära en kris vi faktiskt är. Därför tänkte jag ge några tips på hur du kan bibehålla en hög beredskap men ändå ha kul under tiden. Jag tänkte även berätta om vår syn på hur friluftsliv och hur vi ser att den samspelar med beredskap.

Situationsmedvetenhet kan vara en kul lek

I en Youtube-video pratade jag om ”Situational awareness” och varför det är en dålig idé att stirra in i sin smartphone hela tiden. Själva budskapet var inte att skrämmas eller att få telefonanvändare att känna sig dumma. Istället var mitt budskap att lyfta blicken och insupa omgivningen och vad som händer runt omkring oss.

När jag var liten och vi satt i bilen en längre stund, fick vi roa oss med småsaker som till exempel att räkna alla röda bilar vi såg på vägarna. Ibland utmanade jag och min bror varandra genom att välja en färg och se vem som hittade flest bilar.

Det låter kanske löjligt, men faktum är att vi tränar hjärnan i att vara uppmärksam på detta vis. Varför inte utmana familjen att tillsammans hitta samtliga registreringsnummer från 001 till 999 (i ordning). Jag och sonen har kört denna utmaning sedan i somras och även om vi än så länge bara har kommit till 051, har jag märkt att min hjärna har lärt sig att leta och söka efter registreringsnummer. Jag tror att denna lek ökar medvetenheten av de perifera händelserna.

Använd alla grejer som du har köpt – det är kul!

Att köpa en krislåda gör säkert att känslan av trygghet stärks. Men vad är det som levereras i lådan? Gör en kvälls- eller helgaktivitet tillsammans med familjen och skapa en frågesport kring innehållet. Vilka saker hjälper oss att behålla värmen när det är kallt? Vad finns det för utrustning som handlar om vatten och mat? Hur funkar gasolköket som är i bottnen av lådan?

Se till att alla i familjen är bekanta med innehållet, och framför allt; se till att använda prylarna. Gör det till en lek att inventera ert förråd med jämna mellanrum och försök komma på nya rätter som inkluderar maten som ni lagrar. Testa!

Ta med dig din väska ut i naturen och lek scout

Det finns några artiklar om preppers som påvisar att det första som sker vid en kris är att vi springer ut i skogen. Det är såklart helt fel, även om många som är intresserade av beredskap också dras till friluftsliv.

Men jag tror att anledningen är ett intresse för hur det går att klara sig utan dagens hjälpmedel och lyxiga utrustning snarare än att vi ska springa ut i skogen så fort Hesa Fredrik tjuter. Det är någon grundläggande och primal tillfredställelse i att kunna skapa eld utan tändstickor eller tändare. Och det är något magiskt att vandra själv i skogen i sökandet efter vildved eller svamp och bär, det tror jag att de flesta känner igen sig i.

Så istället för att ha din Bug Out Bag inlåst i förrådet, sätt den på ryggen och bege dig ut i skogen. Testa innehållet, lär känna verktygen och utrustningen. Gör något kul tillsammans med någon som delar ditt intresse. Kanske blir det lika lyckat som när vi träffade Hammock-eliten och lärde oss att sätta upp en hängmatta med tillhörande tarp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *