Recension: Bergans Trysil 3

Vad är skillnaden på ett test och en recension undrar jag i mitt stilla sinne. Jag vet fortfarande inte riktigt, men det går ju att prova en sak lite snabbt och sedan går det ju att utvärdera en produkt ordentligt.

Därför blev testet av Bergans Trysil 3 till en recension. I helgen som varit, fick jag och min son nämligen möjlighet att verkligen hårdtesta tältet på många olika sätt.

Målet var satt kring Uddevalla där vi skulle deltaga i evenemanget Skogsliv 19. Allt var förberett in i minsta detalj av mig som ansvarig prepper-pappa; mat (i överflöd), flertalet ombyte av torra kläder, knivar till förbannelse och såklart tält, sovsäckar och liggunderlag. Bilen blev fullastad, även om vi bara var två…

Efter en långdragen biltur från Stockholm, kom vi till slut äntligen fram till destinationen. Vi välkomnades kärleksfullt av ösregn, ett sånt där härligt västkustregn som inte bara forsar ned, utan även gladde oss med sin förmåga att färdas sidledes.

Vi var helt felaktigt klädda (jeans och icke-regntäta jackor) när vi klev ur bilen, men satte ändå fart med att leta upp en bra plats att slå upp vårt lilla tält på. Vi fann ett passande ställe mellan ett par granar och beslöt oss att slå upp det lilla norska underverket.

Vi var verkligen glada att vi hade övat att slå upp tältet i vårt tidigare test eftersom det gjorde att det gick väldigt snabbt att montera det, trots en hel del kalibreringar gällande placeringen.

När Trysil 3 stod på marken, slängde vi in en presenning i ”entréområdet” för att minimera möjligheten att våran utrustning blev blöt och sedan kunde vi med gott mod lasta in sovsäckar, kuddar och liggunderlag i boytan.

När kvällen kom, gick vi och lade oss. Regnet höll i sig men för oss innebar det egentligen bara en symfoni av regndroppar mot den vattentäta regnduken. Inte en droppe fukt kom igenom även om bottnen på tältet till en början kändes en smula våt.

Ventilationen fungerade ypperligt. Det finns en öppning i entrédelen och en i sovdelen och min upplevelse är att båda fungerar bra. Kondensen vädras ut effektivt utan att det påverkar värmen nämnvärt.

När det kommer till värme, förvånar det lilla tältet mig ganska mycket genom att snabbt isolera och bibehålla värme så fort vi drar igen ”dörren”. Inte så att det blir kvavt eller så, utan just bara isolera värmen.

Om jag ska peka ut några nackdelar med tältet så är dessa av mindre karaktär. Det är lite svårt att få i tältbågarna när de är införda ungefär två tredjedelar av sin längd. Det krävs därför att jag alternerar vilken sida jag arbetar på för att få in bågarna ända in (eller att jag och sonen samarbetar).

Den andra nackdelen för mig som vuxen är såklart det faktum att detta är ett tunneltält och därför har en blygsamt tilltagen höjd. När jag sätter mig upp, går huvudet i taket och gör att jag känner att jag inte kan sitta riktigt upprätt. Men å andra sidan är det väl tänkt att jag ska sova i tältet och inte sitta och spela patiens.

Överlag är jag väldigt nöjd över köpet. Vi har ett stabilt tält som förmodligen står emot kraftigare vindar, samtidigt som det visar på ett bra motstånd när det kommer till regn. Det går fort att sätta upp och är relativt enkelt att få på plats. Med sitt låga pris, anser jag att detta är ett perfekt nybörjartält. Men det blir trång om vi blir fler än två!

2 reaktioner på ”Recension: Bergans Trysil 3”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *