Nybliven prepper? Skippa friluftsköket!

Om du precis är i startgroparna i din beredskap eller kanske precis har börjat, har du säkert börjat kika i MSBs broschyr När krisen eller kriget kommer. Den innehåller bra information som är kortfattad och lättförståelig.

Men en sak som jag har reagerat på är rekommendationen att införskaffa ett friluftskök att koka vatten på och laga sin mat på om till exempel du upplever ett avbrott i leveransen av el.

Visserligen är det logiskt att tänka att en hel del invånare har ett sådant liggande; kanske från vandringsturen för fem år sedan eller scoutlivet för femton år sedan. Och om du är van att vistas i naturen mycket och länge, bemästrar du säkert denna värdefulla pryl till fullo.

Men om du aldrig har sovit en natt ute i skogen då? Om du precis har börjat förstå vikten av att alltid, oavsett vad som händer, bör ha möjlighet att koka vatten eller värma mat? Är friluftsköket, eller spritköket verkligen det smartaste valet för dig?

Nej. Jag anser att du i din hemberedskap i så fall bör titta på något som är enklare, och dessutom mycket säkrare att använda. En gasspis tar visserligen lite större plats, men det viktiga här tycker jag är att denna spis till mångt och mycket liknar en kokplatta, vilket det ju egentligen är.

Du kan därför använda exakt samma kärl för att laga mat som du använder i dagsläget och dessutom är det samma förfaringssätt att laga mat som när du gör det på spisen.

Jag spelade in en video som tar upp detta och belyser de olika för- och nackdelarna. Men om du hellre vill ögna igenom en topplista, finns de saker som jag kommit på nedan.

Spritkök för- och nackdelar

+ Du kanske redan har ett liggande i förrådet eller källaren
+ Tar mindre plats
+ Lägre vikt
+ Låg kostnad för bränsle

– Kan vara knepigt att sätta ihop
– Lätt att slabba runt med sprit (speciellt i mörker)
– Rekommenderas att använda speciella kokkärl
– Mer instabilt kök

Gasspis för- och nackdelar

+ Väldigt enkelt att använda
+ Ingen risk för slabb (förutom maten då)
+ Enkelt att sätta ihop
+ Du kan använda dina vanliga kastruller och stekpannor
+ Robustare design
+ Går att förbereda för omedelbar användning

– Svårt att få tag på just nu
– Tar större plats
– Tyngre
– Något högre kostnad för bränsle
– Kräver gasbehållare

Efter vårens stora intresse för hemberedskap är det tyvärr svårt att hitta gaskök till låga priser. Men vi har hittat några som fortfarande verkar finnas att beställa:

4 reaktioner på ”Nybliven prepper? Skippa friluftsköket!”

  1. Jag köpte ett litet gaskök som är tänkt mer som friluftskök att kunna ta med sig än att använda hemma. Det är naturligtvis inte lika stabilt som en sådan där spis och förmodligen inte lika effektivt men jag blev grymt imponerad över hur bra det ändå är med tanke på att det bara kostade några hundralappar. I grunden är det egentligen bara en brännare men till skillnad från många sådana kök så utgör inte gaspatronen i sig ”foten” till köket vilket jag alltid tyckt att det känns lite vingligt. Istället har detta utfällbara (överraskande stadiga) ben och är försett med en bit slang+munstycke för engångspatroner så att det står ordentligt även på ojämnt underlag. Hopfällt ryms det i en medföljande box som inte är mycket större än en apelsin och det har t.o.m inbyggd piezo-tändare! Ett mycket bra alternativ om man vill slippa blaska med rödsprit och grejer men ändå vill ha ett portabelt och lättanvänt prepp-kök. 😀

  2. Jag köpte en sådan gasplatta på Biltema för några år sedan främst för att använda till en wok med rundad botten, och den funkar perfekt för det. För många saker är en gasplatta bättre än en elspis för matlagning så de här plattorna funkar alldeles utmärkt som extrakokplatta även till vardags. Den jag köpte får inte användas inomhus enligt instruktionsboken, men nästan samma modell finns från många olika tillverkare och en del verkar vara ämnade för inomhusbruk också – jag vet inte om det innebär att en del av dem har tändsäkring. Om köket saknar tändsäkring måste det hållas under ständig uppsikt under användning.

    Kanske värt att påpeka också att de där små gasflaskorna har ett urtag i ringen nära toppen som passar ihop med en liten mekanism inne i köket, som ser till att flaskan ligger korrekt. Den skall man *inte* slarva med eller kringgå – flaskan *måste* ligga på rätt sätt för att fungera säkert. Det finns ett upptagningsrör inne i flaskan som skall se till att bara gas kommer ur flaskan när den ligger ned, och det funkar bara om upptagningsröret ligger så att öppningen är vänd uppåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *