Alternativ till Biltemas gaskök

Jag har ända sedan starten av min prepping-resa, rekommenderat Biltemas gaskök. Det var en enkel kokplatta som det gick att använda helt vanliga kastruller och stekpannor på.

Det var perfekt för nybörjar-preppern som kanske bor i lägenhet eller villa-preppern som vill ha ytterligare alternativ till att använda grillen eller att ställa kastrullen med vatten sidan av den öppna spisen.

Men tyvärr har detta, samt Julas gaskök, utgått utan vidare förklaring. Jag kontaktade Biltemas kundtjänst och fick svaret: ”Tyvärr så har detta gasolkök utgått ur sortimentet och vi har i dagsläget ingen ersättare.”

Som tur är, har jag hittat ett liknande gaskök hos våra kompisar på The General Prepper. Jag frågade om jag kunde få testa ett och här kommer några tankar om köket.

Det första som slår mig när jag öppnar den lilla plastväskan som huserar köket, är att det är lite mindre än det som jag använt länge nu. Och att själva plattan som man ställer stekpanna eller kastrull på, går att avlägsna!

Det här är ganska viktigt tycker jag, eftersom jag upplever att vårt Biltema-kök börjar bli skitigt och lite smått äckligt efter flitigt användande. Visst går det att rengöra det gamla köket med lite gnuggande, men inget slår ju enkelheten i att kunna ta bort delen och låta den ligga i varmt vatten med diskmedel för att rengöra.

Det går att använda samma slags gas (butan)-patroner som till Biltemas och Julas kök; de där med en gasvikt på mellan 220-227 gram. I detta kök är det väldigt enkelt att montera patronen och vara igång med sin matlagning.

En annan skillnad som jag märker är att detta, nya kök, inte bara släpper ut gas (med andra or eldslågor) från sidan av brännaren utan även från åtta ytterligare mynningar på toppen av brännaren. När jag jämför hur lång tid det tar att koka en liter vatten, vinner därför detta kök med ungefär en minut. Biltemas tar nästan 6 min 30 sek att värma vattnet till kokande medan detta kök klarar det på 5 min 43 sek.

Annars är det inte mycket som skiljer köken åt rent funktionsmässigt. Detta nya kök är lite simplare i designen och känns öppnare och lättare till vikten.

Och sedan är ju den stora skillnaden att det här köket faktiskt produceras och säljs fortfarande!
Är du intresserad av köket, kan du hoppa över till The General Prepper och kolla in mer fakta, samt beställa ett där.

4 reaktioner på ”Alternativ till Biltemas gaskök”

  1. Jula har om inte exakt lika väldigt nära betydligt billigare. Cdon, decatlon och camping Word har också och är billigare än GP.

    1. Tack! När jag kollade senast, hade Jula inget liknande. Och de andra återförsäljarna har jag inte kollat upp.
      Så stort tack för bra info! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *