Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 10] 

Renlighet är viktigt för att vi ska hålla oss välmående och inte bli sjuka, särskilt i en kris. I veckans inlägg av Vardagsprepper + kommer vi gå igenom hur man kan hålla rent och fint hemma när den berömda skiten träffat fläkten.

När elen har gått dör många av våra hushållsapparater; dammsugaren, disk- och tvättmaskinen för att nämna några. Dessutom kommer inget vatten ur kranen. Vad kan vi preppa för att kunna städa och hålla rent?  

Rengöring av hemmet

Vatten  
Oj, vad vi tjatar om vatten. Vatten är viktigt även i rengöringshänseende, så det kan vara bra att ha tillgång till extra vatten. Det går fint att städa med regnvatten eller vatten från sjöar och vattendrag. Har du möjlighet att samla regnvatten – kanon! Finns det ett vattendrag i närheten, hämta vatten i dunk. 

Sopborste, skyffel och mopp 
När dammsugaren tystnat är det kanon att ha en bredare sopborste eller kvast samt en mopp att göra rent golven med. Tänk på att ha extra mopphuvuden. Smidig är också en handborste med skyffel.  

Rengöringsmedel  
Ättika kan användas till både matlagning, inläggning och städning, så ha gärna ett gäng flaskor i skafferiet. Köp hem extra rengöringsmedel; handdiskmedel, såpa, toalettrengöring, ytdesinficering, klorin, tvättmedel, osv. 
Tänk dock på att en del medel (till exempel klorin, tappar sin förmåga över tid)

Gummihandskar och engångshandskar 
Håller dina händer rena och torra när du tar hand om smuts, bakterier och damm.  

Hinkar och sprayflaskor  
Hinkar har många användningsområden förutom städning, så se till att ha ett gäng i olika storlekar hemma. Du kan göra egen allmänrengöring genom att blanda vatten, ättika och diskmedel i en sprayflaska – det kanske inte luktar mumma men fungerar fint. 

Svampar, mikrofiberdukar, trasor och tandborstar 
Köp hem extra svampar, disktrasor, handdukar och annat till att torka. Mikrofiberdukar är kanon då de drar åt sig damm utan att vara blöta – du sparar vatten till annat. Använda tandborstar kan med fördel användas för att gnugga bort smuts från trånga utrymmen.

Diskbalja, diskborstar, stålull, diskställ 
Att kunna rengöra kokkärl, tallrikar och bestick är viktigt, så att inte bakterier växer till och vi får i oss detta. Det sista man vill ha i en kris är en matförgiftning. Tänk över hur din diskstation ska se ut och se till att inhandla de material som behövs; diskbalja, diskborstar, stålull och diskställ. 

Manuell tvättmaskin, tvättbalja, centrifug, torkställning 
Att kunna hålla kläder, sängkläder och handdukar rena under en långvarig kris är viktigt. Därför kan det vara bra att fundera över hur du ska kunna tvätta och torka dina kläder. Det finns portabla tvättmaskiner med inbyggd centrifug som man trampar med en pedal för den som är hågad, annars fungerar ju handtvätt i balja. 

Det var allt för denna vecka i vår serie Bli en vardagsprepper +. Har du fler tips på att preppa för rengöring av hemmet? Kommentera gärna. 

5 reaktioner på ”Bli en vardagsprepper + på 52 veckor [vecka 10] ”

  1. Hejsan!
    Jag virkar/stickar mina disktrasor. Bra till allt i hemmet, tycker jag iaf.
    Även bra att ha med ute på tur. Bomull torkar snabbt, går ju bra att hänga på ryggan när man går.

  2. Jag tipsar om citronsyra för städning i ex badrum och toaletter om det är problem med kalk eller avlagringar som inte går bort med vanliga rengöringsmedel. Med egen brunn förekommer ofta missfärgat vatten och många gånger kalk som ”biter” sig fast på porslin, glasduschväggar, kakel och emaljbadkar. OBS! Använd ALDRIG citronsyra eller andra frätande rengöringsmedel på kalkstensgolv eller natursten!!!

    Köp citronsyra i större förpackning ex på Ö & B eller i tetra (ca 1 kg) för restaurang/storhushåll ( säljs på de flesta City Gross. Jag använder citronsyran direkt som den är eller löser i varmt vatten.
    Denna citronsyra är livsmedelsgodkänd och är också bra som ingrediens vid tillverkning av vissa safter ex älgörtssaft eller fläderblomssaft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *