Att göra upp eld med flinta och stål

Ni som har följt oss ett tag vet att om det är något som vi uppskattar, är det utmaningar i att bli bättre. Under nästan ett år, har vi tragglat med tändstål för att göra upp eld och nu är vi ganska duktiga på det om jag får säga det själv.

Vad blir nästa utmaning då? Jo, nästa pinne på stegen mot en fullständig beredskap när det kommer till värme (eld) är såklart flinta och stål; något som våra urfäder bemästrade.

Som vanligt när det gäller att skapa eld från en gnista, oavsett om den kommer från ett berikat tändstål eller värme från hårt arbete, gäller samma formel. Det gäller att börja smått och sedan växa. Växa till något stort, sprakande och värmealstrande.

Vi köpte in ett paket elddon från Wilmas; det som innehåller både flinta, eldstål och fnöske. Men vi lät fnösken vara eftersom vi ville försöka tända eld med vår Char cloth (koltyg) som vi skapat tidigare.

Efter att ha fått fyr på elden med hjälp av detta primitiva elddon, skapade vi mer tändmateriel för framtida äventyr. Vi hade nämligen hittat sånt där mjukt, lätt och sönderruttnat virke under en morgonpromenad. Sådant som kallas ”Punk wood” i bushcraft-kretsar.

Punk wood är de där träbitarna som är lätta som balsaträ och som inbjuder till att sparkas sönder i naturen. Men håll igen lusten att förstöra! Dessa bitar av trä ska tydligen vara riktigt bra att fånga upp en gnista från flinta och stål!

Det sägs att om du kolar detta trä (precis som du gör med gamla trasor för att få Char cloth), så får du en rejäl bädd av lättantändligt kol som tar upp en enda gnista och tillåter dig att starta en eld.

Än så länge har vi endast lyckats skapa kolat Punk Wood, men inom kort får du se om det verkligen är så bra som det verkar!

Stay tuned, stay alive, stay prepped! Glöm inte vattnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *