Min krispärm Del 4 – Dokumentation

När det kommer till kriser och planering, är dokumentation av vardag och normalitet ett bra sätt att kartlägga. Jag började hela resan med krispärmen genom att dokumentera arbetsplatsen och dokumentera information till familjen i den händelse att jag inte är hemma när något händer.

Men det är så lätt att glömma bort de ”små” kriserna. Alltså allvarliga vardagshändelser som inte innefattar samhällsstörningar eller naturkatastrofer. Det finns ju andra saker som vi borde förbereda oss för i våra liv. Att kopiera eller dokumentera viktiga nummer, foton och handlingar som lätt kan förgås i en mindre kris som till exempel en eldsvåda.

Vi sitter idag på mängder av information som är extremt viktig om något skulle hända. Samtidigt blir vi bortskämda med smarta tjänster och genvägar som gör att vi alldeles för lätt glömmer bort saker som till exempel kontonummer, telefonnummer eller bevis.

Jag har funderat länge på vad jag bör kopiera och dokumentera av de handlingar och viktiga nummer som vi använder. Tack vare några av mina prepper-vänner har jag finslipat min idé till något som jag känner att jag kan dela med mig av.

Viktigt:
Tänk på att de kopior och den information du stoppar i krispärmen, är väldigt känslig. I dagens samhälle, är det redan ganska enkelt att kapa någons identitet och informationen som du sparar här, kan göra livet enkelt för en individ som är ute efter att göra något dylikt. Se därför till att förvara din krispärm (och i synnerhet informationen i detta kapitel) på ett väldigt säkert ställe.

Jag delade upp den här delen av pärmen i sex delar:

 1. Kontaktuppgifter till närstående, arbetskollegor, familjedoktor och myndigheter
 2. Information om bankkonton och lån
 3. Sjukvårdsinformation, alltså grundläggande information om familjemedlemmarna, deras doktorer, tandläkare och de apotek som finns i närheten eller som används ofta. Även information om eventuella allergier samt respektive individs mediciner som de tar samt eventuella operationer som utförts och självklart de vaccinationer som utförts
 4. Försäkringsinformation – typ av försäkringar och hos vilka bolag. Även kontaktuppgifter till företagen samt försäkringsnummer
 5. Kopior av pass
 6. Kopior av körkort eller ID-kort

Ett exempel kan du ladda ned här i pdf-format.

Bidrag gärna med ytterligare tips på vad som bör finnas i en nödpärm. Kanske har jag missat något?

2 reaktioner på ”Min krispärm Del 4 – Dokumentation”

 1. Lysande!
  Har preppat en del men som så många andra har jag trillat ner i det materiella hålet.
  Nu till hösten när det blir lite mer ”inomhus” väder ska jag ta tag i min krispärm.
  En sektion i pärmen kommer bli instruktioner/manualer för alla prylar; vattenfallet, gaskamin osv.
  Gör gärna ett poddavsnitt om krispärmen (om ni inte redan har gjort det)
  Tack för en bra podd förresten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *