Min krispärm del 2 – Omedelbara åtgärder

Tack vare kloka individer på internet, har jag insett att jag kommer att behöva skapa två olika sorters krispärmar. En för processer och saker som behöver göras eller information som krävs för att upprätthålla en hållbar situation när en eventuell kris inträffar (det dokument som jag håller på med nu). Men jag behöver också påbörja skapandet av en liknande pärm som innehåller viktiga dokument som krävs i ett senare skede. Mer om denna senare…

I denna del av min krispärm har jag radat upp fjorton punkter som jag finner viktiga att mina familjemedlemmar känner till och följer i händelse av en riktig kris (alltså en större samhällsstörning av något slag).

Punkterna är saker som behöver göras omedelbart och vissa av dem behöver repeteras; till exempel uppsikt över när någon familjemedlem är i närheten av hemmet.

Vissa av punkterna baseras på min personliga situation (alltså där vi bor) och kanske inte är relevanta för dig. Men vi bor i lägenhet ganska högt upp i ett hus och har entrédörrar som använder kod och/eller nyckelbricka för att öppnas. Vid ett bortfall av elektricitet, behöver därför den personen som är hemma gå ned och öppna.

Om ni bor i villa eller har dörrar som inte är beroende av elektricitet, går det därför att ta bort vissa av punkterna. De är trots allt bara till för att ge idéer om vad som behöver göras. Jag vet sannerligen inte allt! 🙂

Jag har försökt att skriva upp sakerna i den ordning som jag tycker är viktigast. Om du har tips och idéer på ändring av ordning, eller om du vill bidraga med något annat viktigt som jag har missat, är du mer än välkommen att bidraga!

Om du vill ladda ned denna del, finner du ett Word-dokument här och en PDF-fil här.

Gör detta på en gång!

 1. Spola inte i toaletten (vattnet i tanken går att använda)
 2. Stäng fönster och balkongdörrar
 3. Notera klockslag på ett papper
 4. Om mobiltelefonnätet fungerar, surfa in på www.krisinformation.se för att se om någon viktig information har publicerats
 5. Om mobiltelefonnätet inte fungerar, ta fram nödradion (den ligger i …..) och leta upp P4 på frekvens 103,3 MHz (kontrollera din lokala frekvens). Lyssna efter nyheter.
 6. Fyll badkaret med vatten. Se till att isolera proppen med några lager plastfolie. Annars läcker badkaret vatten.(baserat på personlig erfarenhet) Ni har mellan 1 till 3 timmar på er innan vattnet slutar att komma ur kranarna!
 7. Fyll alla kärl som du/ni kan hitta med vatten:
  • Kastruller
  • Grytor
  • PET-flaskor
  • Glasflaskor (skölj inte ur dem!)
  • Vattenkokaren
  • Hinkar på balkongen och i garderoben
  • Vattenflaskor
 8. Observera närområdet från fönstren, kontrollera vad som händer på gatorna och på innergården
 9. Om vi inte har möjlighet att kontakta varandra, kontrollera med jämna mellanrum Punkt 1 och punkt 2 för att se om vi står där. Ropa inte på oss, utan vinka istället tills vi ser varandra
 10. Om du/ni lämnar lägenheten för att gå nedför trapporna och släppa in oss:
  1. lås dörren
  2. lyssna noga i trapporna efter ovanligheter
  3. se till att stänga dörrar och fönster på väg ned
 11. Se till att inga obehöriga är i närheten när entrédörren öppnas
 12. Säkerställ att entrédörren stängs ordentligt
 13. Gå tillbaks till lägenheten
 14. Lås dörren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *