Min krispärm del 1 – Dokumentera vardagen

Jag vet, jag påbörjar mängder av projekt hela tiden i mina serier av inlägg här på bloggen, men jag måste följa inspirationen och skriva om det som ”hoppar på mig”. Tack vare en bekant på Twitter och bloggen Survivalist Prepper, har jag påbörjat en resa i processer och dokumentation som stavas Krispärm.

En krispärm kan vara allt möjligt. Det kan vara oorganiserade pappersblad, recept på överlevnad och lösryckta tips för hur man klarar sig. Men om du har börjat förbereda dig för en mindre eller större kris, har du förmodligen påbörjat en hel del tankeprocesser som har mynnat ut i något bra. Den här pärmen är till för att visa de i dit hushåll hur de ska bete sig om något händer. Och för din egen del.

Den allra första delen i min krispärm som jag håller på att skapa, handlar om att dokumentera vardagsrutiner för att säkerställa att alla i hushållet är medvetna om vart alla är om något händer. I en kris är det inte alls säkert att vi minns precis allt som är planerat i vardagen och därför är det vettigt att få ner dessa fakta i ett dokument.

Jag har medvetet valt att dela upp innehållet i pärmen i olika delar så att det ska bli enklare att uppdatera och ändra innehållet. I mitt exempel är vi tre individer i vårt hushåll där jag är den som oftast är ute och reser i landet. Jag har därför valt att rangordna de mest förekommande scenarier när jag jobbar. Jag skrev ett inlägg om detta tidigare men i krispärmen blir allt mycket mer konkret.

Se till att lyssna på din partner och på era eventuella barn. Försök att minnas vad de säger att planerna är för veckan. I vardagssnacket är det inte alltid lätt att komma ihåg vad som sägs, men försök anteckna i minnet vad som händer i veckan:

 • Affärsresor
 • Läkarbesök
 • Utflykter med skola/dagis
 • Träningspass
 • Möten med kompisar eller bekanta

Även om inte krisen kommer, innebär denna höjda sinnesnärvaro i bästa fall något positivt där du kan fråga om besöket till muséet var intressant eller hur det gick på läkarbesöket. Kommunikation är bra!

Den första avdelningen i vår krispärm ser ut enligt nedan (jag har ersatt personlig information med generell information så att du kan använda den till er egna krispärm om så önskas. Om du tycker att innehållet är bra och vill ladda hem för att skapa din egen krispärm, kan du klicka här för en Word-fil och här för en PDF.

Vi möts hemma!

Vårt enda primära mål om en kris inträffar, är att ta oss hem. Sedan kan vi hjälpa varandra. Beroende på var vi befinner oss någonstans, kommer det att ta olika lång tid innan vi är hemma.

Förälder 1 arbetar inom tre olika zoner:

 1. Namn på företag där förälder 1 jobbar, adress, telefonnummer
  Därifrån tar det lite drygt en timme för mig att springa hem, allt beroende på vad som har hänt såklart. Hur lång tid tar det för denna person att komma hem?
 2. På kundbesök med bilen
  Jag håller mig inom en radie av cirka 30 mil. De vanligaste orterna jag är på är Stad 1, Stad 2, Stad 3.
  Om något händer och jag måste ta mig hem till fots eller cykel, kan det ta upp till tre dagar.
 3. På kundbesök längre bort
  Stad 4, Stad 5, Stad 6. Dessa orter är maximalt 60 mil bort. Beroende på hur jag kan ta mig hem, kan det ta upp till 10 dagar, men förmodligen 5 dagar eller mindre om jag kan cykla.

Förälder 2 arbetar inom tre olika zoner:

 1. Namn på företag där förälder 2 jobbar, adress, telefonnummer
  Därifrån tar det lite drygt en timme för mig att springa hem, allt beroende på vad som har hänt såklart. Hur lång tid tar det för denna person att komma hem?
 2. På kundbesök med bilen
  Jag håller mig inom en radie av cirka 30 mil. De vanligaste orterna jag är på är Stad 1, Stad 2, Stad 3.
  Om något händer och jag måste ta mig hem till fots eller cykel, kan det ta upp till tre dagar.
 3. På kundbesök längre bort
  Stad 4, Stad 5, Stad 6. Dessa orter är maximalt 60 mil bort. Beroende på hur jag kan ta mig hem, kan det ta upp till 10 dagar, men förmodligen 5 dagar eller mindre om jag kan cykla.

Barn 1 studerar på följande plats / platser:

 1. Namn på skola där barn 1 pluggar, adress, telefonnummer
  Hur lång tid tar det för denna person att komma hem? Vilka färdmedel kan användas?
 2. Andra platser där barn 1 kan vara?
  Hur lång tid tar det för denna person att komma hem? Vilka färdmedel kan användas?

Fortsätt dokumentationen för alla personer i hushållet. Observera och anteckna de vanligaste scenarierna.

Försök minnas vart alla är och planera tiden därefter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *