Go Home 2 – Vikten av att vara förberedd (del 2)

I mitt förra inlägg skrev jag om mina tankar kring hur jag ska ta mig hem från min arbetsplats. Detta scenario är det mest troliga, baserat på mängden tid jag tillbringar där, men idag är jag lagom trött efter ett kundbesök till Malmö. Därför tänkte jag börja spåna lite på vad jag behöver tänka på om AGÅH (krisen kommer) när jag är längre bort ifrån hemmet.

Denna övning blir riktigt svår eftersom den innehåller planering som sträcker sig över många dagar, men jag tänkte ta tillfället i akt och förbereda för flera andra inlägg, eller förgreningar så att säga.

Så vad ska jag göra om jag befinner mig vid mitt maximala avstånd från hemmet (i mitt fall cirka 62-65 mil)? Vad gör jag om jag sitter på Sturups flygplats och all elektricitet plötsligt slås ut tillsammans med all möjlighet till transport? Självklart är det ganska fånigt att tänka sig att precis allt som innehåller komponenter vilka behöver elektricitet, slås ut. Men å andra sidan behövs ytterligheterna om jag ska kunna planera ordentligt.

I värsta fall händer exakt det som inträffar i min lilla serie ”När tiden tog slut”. Allt som innehåller elektroniska komponenter och som har varit påslaget under händelsen slås ut; bilar, telefoner, datorer, internet – allt. I bästa fall handlar det om en försening av min flygavgång. Men om jag planerar för det absolut värsta, är ju allt annat bättre.

Enligt Svenska Turistföreningen, tar det ungefär fem timmar och femton minuter att vandra 2,5 mil. Observera att tiden avser naturvandring med packning på skogsväg. Detta innebär att jag i runda slängar hamnar på en hemfärd på 130 timmar (om jag nu skulle orka gå hela tiden, vilket är en omöjlighet).

Nedbrutet till en någorlunda rimlig nivå (promenera 10 timmar om dagen), slutar jag med andra ord på 13 dagars marsch, förmodligen kortare med tanke på att jag inte har någon packning med mig när jag flyger. Slutsats: Jag vill inte vara på kundbesök i Malmö när något händer…

Jag vet. Du sitter säkert sedan länge och skriker åt mig att man inte går från Malmö till Stockholm. Självklart tänker jag i samma banor, och givetvis kommer jag att låna första bästa cykel jag träffar på. Då minskar tiden dramatiskt och hamnar kanske på 5 dygn.

I något slags genomsnitt där jag blandar vandring med cykling (jag kommer säkert få punktering), bör hemfärden landa någonstans kring sex till tio dagar. Allt beror såklart på mängden mat som går att finna, rent vatten, torra och varma sovplatser samt skavsår.

Men vad ska jag tänka på under denna tid? Hur kan jag förbereda mig själv och min familj för vad som behöver göras under frånvaron? Jag har kommit fram till följande:

Personlig förberedelse

 • Komplettera ryggsäcken som jag använder på jobbet med:
  • Vattenrening (filter/tabletter)
  • Nödproviant för flera dagar
  • Första förband (inklusive plåster för skavsår)
  • Löparskor
  • Powerbank + laddsladd till mobilen
  • Karta över Sverige
 • Ta reda på vilka verktyg som får föras med på flygplan

Förberedelse för familjen

 • Se till att de vet schema för flyg samt när jag beräknas vara hemma igen
 • Säkerställ att de vet vad de ska göra (skriv i en pärm)
 • Säkerställ att de vet var mat och utrustning finns (skriv i en pärm)
 • Kom överens om tidpunkter då de söker kontakt

Jag har säkert glömt bort en massa saker att tänka på, men efter denna tankeövning vet jag i alla fall att jag behöver lite tillskott till min jobbväska!

Har du tips på annat jag bör tänka på?

En reaktion på ”Go Home 2 – Vikten av att vara förberedd (del 2)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *