Små steg mot mat-prepping

Om du har börjat tänka på hemberedskap eller prepping och kanske har säkrat tillförsel eller lagring av vatten, har du säkert också identifierat nästa steg som är föda eller energi.

Vatten är nödvändigt för att vi över huvud taget ska kunna leva. Energi är lika viktigt, även om vi överlever längre utan mat. Men vi kan klara oss väldigt mycket längre utan föda än vad vi gör utan vatten, även om vi påverkas starkt av att vara hungriga.

Därför är det också viktigt att ha ett förråd med mat om en kris skulle uppstå.

Innan vi går in på ämnet som nämns i rubriken, är det dock viktigt att förstå att förberedelse inte alltid handlar om krisförberedelse. I dagens samhälle har vi vant oss vid att få det vi vill ha, när vi vill ha det. Och gärna hemkört samt lämnat utanför dörren.

Förberedelse kan också vara en så grundläggande sak som att veta vad som ska lagas till middag några, eller alla dagar i veckan.

Planera – handla vid färre tillfällen

Första steget i skafferi-prepping är därför att påbörja eller utöka vanan att ha ett förråd att ta ur till vardags. Det är fortfarande vanligt att hushållen runt om i landet storhandlar och förvarar sin mat för att den ska räcka till veckan som kommer. De som befinner sig i detta läge, har ofta mat i sina skafferi som räcker i en vecka, kanske mer.

Att planera och förbereda för kommande vecka är ett sunt insteg i att bli mer förberedd och det är också mer ekonomiskt. Om du lyckas samla familjen för att tillsammans planera veckans middagar, är det dessutom trevligt.

Självklart finns det fler fördelar med att handla och laga mat själv. För varje måltid du tillreder, ökar din kunskap i vad som fungerar ihop, vad familjen tycker om och vad som går åt snabbast i ditt förråd.

Små steg framåt

När du väl har kommit till insikt om vad som funkar i ditt hushåll, är det enkelt att börja öka er beredskap. Om ni omsätter mängder av krossade tomater, pasta och bönor är det en god idé att under nästa storhandling köpa fler av de varor som ni använder. Istället för ett trepack krossade tomater, kan ni köpa två. Istället för att köpa en tub tandkräm, stoppar ni två eller tre i vagnen.

Prepping tar tid och det kostar pengar. Men om du börjar redan nu och sätter i system att alltid köpa lite extra, fyller du på bufferten i skafferiet och kommer undan med endast en liten ökning av kostnaden. En vecka i taget.

Rotera mat? Lugn, du är inte där ännu

För en del känns det första steget mot förberedelse som ett enormt uppdrag, en hög tröskel att ta sig över. Kanske är det för att det finns så många listor, så många bloggar med tips och så många olika händelser som ”man måste” preppa för.

Men fortsätt att ta små steg. Öka på förrådet lite i taget. Det dröjer inte många veckor innan du har fyllt på med föda så att det räcker en bra stund. Svenska hushåll ska ha en beredskap som gör att de klarar sig en vecka och detta innefattar egentligen både mat, vatten, medicin och andra förnödenheter. Men om du konstant handlar lite extra, har du snart fixat biffen så att säga. Sedan kan du ta nästa steg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *