Adventskalender, Lucka 4

När vi försiktigt gläntar lite på dagens lucka, kan vi inte låta bli att höra ett kluckande ljud. Kan det handla om vatten månne? Det som vi inte ska glömma? Det där som vardagsprepping tjatar om hela tiden?

Jodå, mycket riktigt! Men denna gång har vi vinklat det hela till det som vi förvarar vattnet i!

Vattendunkar 

Vatten är, som du vet vid det här laget, extremt viktigt för din och din familjs välmående. Om du inte har en plan för vattenförsörjning, ta tillfället i akt och skapa den nu. Alla kan inte bunkra vatten och alla behöver inte det. Men tänk igenom ordentligt. 

Om du har vattendunkar – se till att rotera vattnet i dem (om du inte redan planerat att göra det på jul- eller nyårsafton). Kontrollera dunkarnas skick och köp nya om behov finns. Dubbelkolla dina uträkningar för hur länge vattnet ska räcka och tänk på att inte glömma att eventuella husdjur behöver dricka också. 

Om du inte har fyllda vattendunkar eller inte kan bunkra vatten – se till att införskaffa tomma dunkar (det finns hopfällbara om du har dåligt med plats). På så sätt kan du åtminstone hämta vatten vid utskänkningsställe om problem med tillförseln uppstår. 
Kontrollera dock att du har möjlighet att forsla hem vattnet också. Hjälpmedel som en mindre säckkärra kan visa sig vara ovärderliga! Se också till att du har rätt storlek på dunkarna så att du till exempel orkar bra dem uppför trappor om du bor i lägenhet högt upp. 

Om du förlitar dig på brunn eller annan vattenkälla – se till att ta vattenprover för att se så att vattnet är tjänligt. Kontrollera närområdet efter alternativa vattenkällor som du kan ha som backup. 

Havs- och vattenmyndigheten visar till exempel vattenskyddsområden med råvatten här.

Men även badvattenkvalitet ger indikationer på huruvida det är drickbart.

3 reaktioner på ”Adventskalender, Lucka 4”

 1. Hur gör man bäst rent sina dunkar? Hittat några gamla vattendunkar i garaget och köpt några nya.

  1. Hejsan!
   Jag skulle starkt rekommendera att inte använda de gamla dunkarna från garaget (om du inte är helt säker på att annat än vatten förvarats i dem).
   För rengöring är det enklast att använda en lösning med vatten och klorin (1DL klorin till 7,5 L vatten – kolla flaskan med klorrengöring). Häll i vatten och låt verka på alla väggar.
   Kolla gärna Var Redo’s utmärkta video om detta:
   https://www.youtube.com/watch?v=wFbrOpN4ZG4
   Jag har inte hunnit spela in något om vattenrening ännu 🙂

   1. Tack
    Skall kolla detta. Vi hade tidigare lite tråkigt vatten i brunnen så då tog jag kommunalt vatten från jobbet med mig hem så dunkarna är vattendunkar. Då sköljde jag ur dom med vatten och diskmedel som jag skakade. Frun är lite kinkig med kemikalier. Skall kolla den videon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *