Adventskalender, Lucka 5

Om repetition är kunskapens moder, måste förberedelsen och planeringen vara preppingens dito. Att åka iväg och spontanhandla 20 tiolitersdunkar på Biltema, eller att bränna hela lönen på frystorkad mat, har självklart sin charm. Men det viktiga är ju ändå att ha tänkt efter före.

Skapa en plan

Börja med att fundera över hur din familjesituation ser ut och vilka olika scenarier/kriser du vill förbereda dig för. En del kriser är kortvariga och kanske bara din familj är inblandad medan vissa kriser kan röra en enormt stor mängd människor och sträcka sig över en väldigt lång tid. När du funderar om och kring detta så kan du rama in vad det egentligen du vill vara förberedd inför och ge dig själv en överblick över vilken tidshorisont du preppar för.  

När du funderar så kan det vara till nytta om du har våra grundläggande behov i tankarna: trygghet, sömn, skydd/värme, vatten och mat. Olika kriser kan beröra olika behov – det är dina tankar och funderingar som styr ditt preppande.  

Det kan vara bra att skriva ner dina tankar. Vilken struktur du använder är upp till dig men scenarier kan vara ett sätt. Om X händer så gör vi Y och Z …. men om X och W händer så gör vi Q. En del gör checklistor eller steg- för steg instruktioner. Här sätter bara din kreativitet och vilja stopp. Gör det du tror gynnar dig och din familjs preppande bäst.  

En första plan

Om du ännu inte har tänkt igenom och planerat för något, starta med en plan för vad ni gör om det börjar brinna i bostaden.

  • Har ni medel för att kunna åtgärda en mindre brand?
  • Har ni en plan för evakuering?
  • Har ni en bestämd samlingsplats?
  • Behövs materiel som ni behöver ta med er, finns det isåfall nära till hands?
  • Har ni husdjur, hur evakueras de isåfall?

För den erfarne preppern

Du kanske redan har skapat alla planer som du kan tänkas behöva? Ta då tillfället i akt att utvärdera en eller flera av dem. Är läget likadant som när du planerade? Behöver ni justera något? Innefattar planen utrustning? Kontrollera isåfall denna och se efter att den fortfarande är i gott skick.

Vi tar gärna emot exempel på planer vi kan diskutera i ett framtida avsnitt. Det är bara att skicka till oss på info@vardagsprepping.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *