Patrik bygger ett växthus del 1

I podden har jag flera gånger berättat att jag planerar att bygga ett växthus för att försöka bli ännu lite mer självhushållande. Sommaren 2021 odlade jag en hel del i pallkragar och jag odlade potatis i IKEA:s svarta papperskorgar med gott resultat.  Mina tankar gick nu kring hur jag skulle öka mina odlingar och tankarna kring ett växthus dök upp.

Jag tittade på färdiga växthus men det kändes inte rätt att köpa ett färdigt. Jag ville, samtidigt som jag skaffar ett växthus, öka mina kunskaper att bygga saker själv. Därför bestämde jag mig för att bygga ett själv; ett växthus gjort av gamla fönster.

Första steget var att skaffa fönster. Jag la ut en efterlysning i min lokala Facebookgrupp och fick snabbt flera napp. Arbetet med att renovera och måla fönsterna påbörjades i höstas.

Arbete på verandan med att kitta och måla fönster.

Fönster som torkar inomhus efter målning.

När en hel del fönster införskaffats till det totala priset av 500 kr plus två paket kaffe, påbörjades tankarna kring hur fönsterna skulle placeras så att de kunde användas på bästa sätt. Här gjorde jag tillsammans med min äldsta son skalenliga bitar i papper av alla fönster jag hade samlat på mig och började pussla.

Pusslande med fönsterbitar.

När vi till sist kom fram till hur vi skulle använda fönsterna optimalt, erbjöd äldste sonen sig att göra en ritning på växthuset till mig.  Det har varit en process att komma till detta steg då jag sent fick tillgång till ett antal större fönster som gjorde att vi fick börja om ett flertal gånger med vårt papperspusslande.

På ritningen syns det ingen dörr in till växthuset men den ska vara på en av kortsidorna och sättas in där ett av de stora fönsterna är. Det är tänkt att de mittersta avlånga fönstret högst upp på den höga långsidan ska kunna öppnas precis som det lilla fönstret mitt på långsidorna. Det är ett tips jag fått från ett flertal personer – ”Glöm inte att du måste kunna öppna och ventilera så att det inte blir för varm”.

Min sons ritningar som kommer underlätta byggandet enormt. Det ger honom också möjligheten att visa sin lärare vad han kan.  😊

Detta var första delen av en tänkt serie över mitt bygge av ett växthus. Här har ni fått läsa om planeringen och förberedelserna. Fortsättning följer …

2 reaktioner på ”Patrik bygger ett växthus del 1”

  1. Kul projekt! Glöm inte att det blir väldigt varmt i ett glasväxthus så några av dina fönster måste gå att öppna. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *