Stort test av Nödradio – del 1

Du har väl inte missat det nya testet av vevradio? Jag provar inte mindre än 14 modeller och med mer logiska sätt att testa.
Läs Det stora vevradiotestet 2020 här!

En del skolor ger eleverna läxor under sommaren, men där tänkte vi och General Prepper lite annorlunda. Istället för att plugga, fick vi istället veva och lyssna på radio!

Under några av sommarens hetaste dagar, provade jag och sonen inte mindre än sex stycken vevradio som vi fått till låns. Som nybörjarprepper, har jag bara tänkt att det är ”bra att ha” en nödradio och därför köpt en billig variant. Men vad jag inte har tänkt på var hur mottagningen är, hur jobbigt det är att veva fram några minuters ljus eller hur svårt det är att ratta in 103,30MHz i mörker.

Men nu vet vi, och självklart delar vi med oss i detta omfattande test! Första delen som du läser nu, kretsar kring de lite mindre apparaterna som är enkla att ha med sig i sin EDC eller Go Bag.

Eftersom vi inte är experter på elektronik eller något annat gällande radio och så vidare, hittade vi på följande utvärderingsmoment (det skulle visa sig att del 2 var lite felplacerat, men mer om detta senare):

  1. Urladdning av radio (från fabriksladdning)
    Här lät vi apparaterna vara igång med lampa och radio för att uppskatta hur lång tid det tar innan de säckade ihop
  2. Veva i tio minuter och se hur mycket laddning vi får
    Om det gick att ladda en mobiltelefon, hur många procent? Om inte, hur länge gick det att lyssna på radio.
    Se förtydligande kring urladdade batterier längre ned i inlägget.
  3. Ergonomi – hur det känns att faktiskt veva igång apparaterna
  4. Laddning i solljus (solceller)
  5. Test av mottagning under jord (-3m, -6m, -15m till -20m)
  6. Användande, enkelhet, funktioner, batteri
Vårt test av mottagning (punkt 5) i miljöerna -6m och -20m

Generisk ”No Name”-radio

Detta är exakt en sådan enhet som jag köpte när jag började min resa mot förberedelse. Den är lagom billig och uppfyller grundkravet att ta emot radio.

Urladdning:
Som väntat, håller den här lilla radion i sig en bra stund med laddningen som är från fabrik. Dock är den först att ge upp bland alla radioapparater, även om det sker efter mer än en hel dags användande.

Vevtest:
Efter att ha vevat ordentligt i tio minuter, pluggar vi in sonens iPhone (som aldrig är fulladdad av någon anledning). Den laddar en liten stund och lyckas addera 1% av telefonens laddning innan radion somnar igen.

Ergonomi, vev:
Helt oväntat kniper den här radion högsta betyg när det kommer till ergonomi. Veven är lite oval och avlång, vilket gör att den passar bra i handen. Det känns även naturligt att hålla i radion när vi vevar febrilt. 5 tändstål av 5 i ergonomi.

Laddning med solceller:
Tre timmars eftermiddagssol hjälper inte vår lilla radio att bli speciellt pigg. Den visar inga tecken på att vilja vakna. Enligt tillverkaren ska enheten bli fulladdad efter tolv timmar i solen.

Test av mottagning:
I vår källare (cirka tre meter under jord), funkar radion utmärkt. Visserligen sprakar det i mottagningen ibland men det är fullt möjligt att lyssna på sändningarna.
I garaget (cirka 6 meter under jord) faller den dock till korta och självklart likaså under berget i Stigbergsgaraget.

Användande:
Radion har ganska små rattar, vilket gör det lite utmanande att hitta rätt station. LED-lamporna ger dock ett hyfsat bra ljus, åtminstone i beckmörker. På undersidan finns en lucka till batteriet, vilket möjliggör batteribyte (det ser dock ganska komplicerat ut då det är väldigt trång i utrymmet).
Radion ser vattensäkrad ut, men då batteriluckan känns lite sladdrig, litar jag inte på att den klarar ett bad.

Fakta:
Storlek: 128mm x 60mm x 40mm
Batteri: 1000 mAh/3.6V Ni-MH
Vikt: 226g
Funktioner: 3 LED-lampor, laddningsmöjlighet ut via USB, AM/FM-radio
Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro B för laddning av radio/batteri
Ladding: Via USB Micro B, dymamo-vev eller solceller

Sammanfattning:
En billig radio som passar lågbudget-preppern. Förvänta dig dock inga underverk, eller mottagning långt ned under jorden för den delen heller.
Radion tillhandahölls av General Prepper som säljer den för 295 SEK.
BETYG: 2/5

Eton FR1 American Red Cross

En väldigt liten radio som får plats i en stor handflata. Tillverkaren Eton har levererat vevradio sedan början av 2000-talet, något som borgar för kvalitet och utveckling i min bok. Radion har ett hölje av hårdplast som verkar tåla tuffa tag.

Urladdning:
Kämpar på ett bra tag, trots att vi plågar den med timtal av radioprat och en ständigt lysande LED-ramp. Håller några timmar längre än föregående testobjekt – med andra ord efter mer än en hel dags missbruk.

Vevtest:
Radion beter sig väldigt udda efter tio minuters vevande. Trots att specifikationen anger att det bör gå att ladda en mobil för några minuters samtal eller att lyssna på radio i ungefär en halvtimme, lyckas vi inte få igång den alls. Den digitala displayen visar på aktivitet, men ingen av de vitala funktionerna fungerar.
Läs tillägget till inlägget längst ned. Det visar sig att en del helt urladdade enheter har svårt att komma igång efter en kortare tids laddning, vilket torde bero på batteritypen.

Ergonomi, vev:
Det är något med formfaktorn samt hur själva handtaget för veven är utformat då vi redan efter tio minuter börjar känna av lite smärta i händerna. 2 tändstål av 5 i ergonomi.

Laddning med solceller:
Enheten har inga solceller.

Test av mottagning:
I källaren (-3m) är ljudet helt OK, mindre störningar uppkommer beroende på hur antennen riktas.
I garaget (-6m) är ljudet märkbart påverkat, men blir någorlunda klart om antennen riktas rätt.
I underjorden (-15 till -20m) går det inte att höra något annat än vitt brus.

Användande:
Med ett fåtal digitala knappar, är radion mycket lätt att använda. Displayen är liten, men visar information tydligt med hjälp av intern belysning. Ljudet ur den lilla högtalaren är ganska tydligt, åtminstone när det kommer till tal, vilket är bra då det är talad information som är viktig i ett nödläge. Enheten är dessutom utrustad med en ingång för headset, vilket är mycket bra. Det enda jag finner lite märkligt är att jag måste trycka på en knapp för att kunna aktivera funktionen att ladda en extern enhet. Men kanske är detta till för att minimera energiläckage från batteriet?

Fakta:
Storlek: 140mm x 66mm x 60mm
Batteri: 2000 mAh
Vikt: 255g
Funktioner: 3 LED-lampor, laddningsmöjlighet ut via USB, AM/FM/WB-radio, mottagning av NOAA-krislarm (endast USA/Kanada)
Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro B för laddning av radio/batteri, uttag för hörlurar
Ladding: Via USB Micro B eller dymamo-vev

Sammanfattning:
En väldigt trevlig liten radio som förutom finesserna nämnda ovan, även har funktioner för väckning via alarm (något som vi upptäckte några gånger om dagen tills vi luskat ut vad det var som tutade). Frånvaron av solceller kan ses som en nackdel, men jämfört med föregående radio så vägs det upp av det dubbelt så stora batteriet tycker jag.
Radion tillhandahölls av General Prepper som säljer den för 399 SEK.
Betyg: 3/5

Eton Scorpion II

Den andra miniradion från Eton som vi fick möjlighet att prova, skulle visa sig bli en personlig favorit tack vare sin litenhet och sin robusta känsla.

Urladdning:
Den här rackaren var en av de sista att ge upp i testet. Den bara vägrade att ge sig på något sätt, och även efter att den verkat vara helt död, gick det att kräma ur några extra minuter av ljus ändå. Detta trots att den har det minsta batteriet av alla testade enheter.

Vevtest:
Efter tio minuters vevande, vägrade ”skorpionen” tyvärr att ge laddning till en mobiltelefon. Men trots detta, spelade den gladeligen upp radio i ungefär en halvtimme.

Ergonomi:
Handtaget till veven känns skönt att hålla i även efter tio minuters konstant vevande. Däremot har jag svårt att hitta ett bra grepp i själva radion, men jag ser det som en mindre nackdel. 4 av 5 tändstål i ergonomi.

Laddning med solceller:
I tre timmars solbad (i Sverige betyder det växlande molnighet), lyckades radion lapa i sig tillräckligt med energi för att stoltsera med en blipp av tre i laddningsdisplayen. Nu vet jag inte om det är en tredjedel av batteriet som laddats eller inte, men det är bättre än en blinkande batteri-ikon i min värld i alla fall.

Test av mottagning:
Funkar mycket bra i källaren (-3m). Enheten har ett behagligt ljud med lite mer djup.
Lite djupare ned i vårt garage (-6m) får vi klar mottagning, dock med lite sprak i ljudet.
Scorpion II klarar dock inte det ultimata testet längst under berget i Stigbergsgaraget.

Användande:
Scorpion II är en mycket behaglig liten radio vilken har alla komponenter som behövs. Pluspoäng för kapsylöppnaren som sitter behändigt placerad på undersidan och det robusta spännet vilket du kan använda för att hänga radion i tältet eller i bältet. LED-lampan lyser väldigt starkt och hjälper dig enkelt att hitta i mörkret. Radion har även öppningsbar batterilucka och riktiga kontakter för batteriet, vilket borde underlätta byte om det skulle behövas.
Knapparna för hantering av volym och inställning av kanaler och så vidare är gjorda i svart gummi utan tydliga markeringar, något som gör livet svårt för någon med ”gammelsyn”, vilket undertecknad lider av.

Fakta:
Storlek: 164mm x 69mm x 48mm
Batteri: 800 mAh
Vikt: 301g
Funktioner: LED-lampa, laddningsmöjlighet ut via USB, AM/FM, mottagning av NOAA-krislarm (endast USA/Kanada)
Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro B för laddning av radio/batteri, uttag för hörlurar
Ladding: Via USB Micro B, solceller eller dymamo-vev

Sammanfattning:
En klar vinnare i kategorin mindre vev/nödradio. Förutom de svårlästa knapparna, är detta ett litet underverk som varje seriös prepper bör ha i väskan eller i bilen.
Radion tillhandahölls av General Prepper som säljer den för 649 SEK.
Betyg: 4/5

Viktig information gällande batterier

Vi märkte efter vårt första steg (där vi laddade ur radioapparaterna) att en del enheter betedde sig märkligt. Den lilla FR1-radion från Eton vill inte ens aktivera sig ordentligt efter vårt uppvakningsförsök med veven. Efter en del efterforskning har jag funnit att fenomenet har med batteritypen att göra. En hel del av de återuppladdningsbara batterier som återfinns i bland annat radioapparater, mår inte alltid bra av att bli helt ”tomma”.

Enheter innehållande batterier med NiMH-celler kan till och med få en negativ påverkan i kvalitet om de djupurladdas, vilket då resulterar i kraftigt nedsatt funktion. Jag rekommenderar därför att du alltid laddar upp din radio när du köpt den, och sedan ser till att toppa upp laddningen lite då och då (kanske i samband med att du roterar vattnet?).

Ta också reda på vilken typ av batteri som driver just din radio och läs sedan hur du ska behandla det bäst genom att söka upp informationen på Batteriföreningens hemsida.

Jag hoppas att du har haft nytta av detta långa inlägg. Kommentera gärna om du har frågor eller synpunkter gällande innehållet. I nästa inlägg presenterar vi resultaten från de lite större radioapparaterna!

6 reaktioner på ”Stort test av Nödradio – del 1”

  1. En nackdel att de inte kan drivas med AAA- batterier?

    Jag valde den något ålderdomliga Degen DE13 trots klent inbyggt nimh batteri på 350 mah. Men det går lätt att byta till ett kraftigare på 700 mah. Kan drivas med AAA- batterier.

    1. Hej Håkan!
      Jag har tyvärr inte kvar radion i min ägo, men jag kollade runt lite och det verkar som att du behöver bryta upp radion. Men jag har skickat ett email till Etons support och väntar svar. Återkommer i frågan! 🙂

    2. Hej igen!
      Nu har jag fått svar från Etons kundservice. Tyvärr inte så glädjande:
      ”The FRX5-BT has a built-in rechargable battery, thus it should not be replaced”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *