Stort Test av Dynamolampor Del 1

Efter vårt trevliga sommaräventyr med vev- och nödradio, sökte vi efter något liknande test att utföra. Och efter dialog med The General Prepper, kom vi överens om att nästa utmaning skulle bestå i ficklampor med alternativa laddningssätt; dynamolampor.

Efter leverans, påbörjade vi testet med att pressa lamporna till det yttersta för att mäta brinntiden. Sedan laddade vi upp de som gick att ladda, och åkte till mörka, djupa Småland för att hårdtesta dem i skogen. Här visade lamporna på stor variation i möjligheten att lysa upp mörkret runt omkring oss.

I detta test, provade vi ficklamporna enligt följande kriterier:

  • Brinntid från fulladdat batteri (eller fabriksladdat i ett av fallen) tills att lampan slocknade
  • Använda vev i 3 minuter för att ladda batteriet, hur länge lyser lampan efter detta?
  • Ergonomi – hur känns det i händerna när jag vevar?
  • Ljusstrålens räckvidd – hur långt framåt ser jag i totalt mörker?
  • Ljuskaraktär – hur upplevs ficklampans lägen när det kommer till spridning i bredd och så vidare
  • Övriga funktioner och fördelar

Video:
Vi spelade in lite referensvideo när vi provade lamporna. I den första delen, satte vi upp vår GoPro-kamera på 100 meters avstånd, slog på lamporna och började gå mot kameran.
I den andra delen filmade vi hur ljusbilden ser ut mot en vägg inomhus. Vi stod då 10 meter från väggen och lyste upp den med ficklamporna.

Del 1
Del 2

”Dynamolampa”

En billig ”Kina-lampa” för preppern med extremt begränsad budget.

Urladdning:
Det är något lustigt med denna billiga lampa. När alla andra ficklampor har tackat för sig och somnat in, fortsätter den att lysa om än lite svagare. Det är inte förrän efter ungefär tre dygn (!!!) som vi ger upp testet och låter den vara. Det känns nästan som att det ligger ett pyttelitet batteri innehållande plutonium i den här rackaren. Men något starkt ljus bjuder den inte på efter all tid.

Vevtest:
Vi pumpar handtaget frenetiskt i tre minuter och uppskattar att de två LED-lamporna lyser starkare i ungefär tio minuter innan den återgår till sitt svaga ljus. Men den ger aldrig upp…

Ergonomi:
Ganska OK känsla att hålla i. Enheten upplever vi dock som väldigt plastig. Själva manövern för att ladda batteriet blir också snabbt jobbigt, förmodligen för att vi inte är vana att krama handtaget på det här sättet.
2/5 tändstål i ergonomi.

Räckvidd:
Även om detta var lampan som höll ut allra längst av de vi testade, har den inte en chans i skogen. Den lyser med svagt ljus endast upp ett par, tre meter framför oss och eftersom denna var i den sista omgången, kändes det faktiskt lite läskigt att lysa upp skogsvägen med den här. Det var liksom mörkt ändå…

Ljuskaraktär:
Det blir lite bättre hemma i källaren. Men på tio meters avstånd från väggen, lyckas vi inte se någon ljusbild alls. På fem meters avstånd får vi dock till ett spöklikt sken som är blaskigt och diffust.

Funktioner:
Visst tränar du upp lite handstyrka när du ska ladda den här enheten. Men med tanke på hur lite ljus som du egentligen arbetar för, är det kanske bättre att du övar på att använda tändstål…
Dock är detta den enda ficklampan i testet som du kan ladda bara med en hand. Något som kan vara värt att tänka på om du befinner dig i en riktig panikkris (tänk zombieapokalyps)…

Data:
Lampa: 2st LED
Mått: 10 x 5 x 2,5 cm
Vikt: 60 gram
Batteri: 3st AG10
Laddningsmöjligheter: Endast dynamo
Pris: Cirka 50 kronor

Sammanfattning:
Ja, du får vad du betalar för heter det ju. Det ordspråket passar mycket väl in på den här plastiga apparaten. Kul grej med själva handträningen, men samtidigt låter den så högt och irriterande att du efter tio minuter kommer att önska att du la en hundring extra på något annat.
Betyg: 1/5 tändstål
Dynamolampan fick vi låna av The General Prepper som säljer den för 49:- Klicka här för att komma till produkten.

Powerplus Seahorse

Ett numera välkänt märke bland förberedda individer i Sverige. Seahorse är instegsmodellen för upplysta människor.

Urladdning:
Ljusenheten börjar avge ett svagare ljus efter tre timmar och 15 minuter. Efter tio timmar är den helt död.
Observera att vi inte kunde ladda batteriet i denna enhet till max då det inte finns någon kontakt för laddning. Testet utfördes därför utifrån fabriksladdning.

Vevtest:
Sjöhästen lyser faktiskt i hela 15 minuter efter tre minuters vevande. Imponerande, även om ljuset mot slutet inte är superstarkt.

Ergonomi:
På grund av sin litenhet, är denna lampa lite svår att hålla på ett bekvämt sätt. Den lilla veven måste jag (som vuxen) hålla mellan tummen samt pek- och långfingret för att ladda. Därför värker det nämnbart i handen efter tre minuters vevande.
3/5 tändstål i betyg.

Räckvidd:
Den lilla Powerplus-enheten överraskar med att faktiskt ganska klart lysa upp referensträdet så att det blir synligt på hela 60 meters avstånd. Överlag känns ljuset bra för att vara en nödlampa och vi kan utan problem vandra längs den mörka skogsvägen och lysa upp framför oss samtidigt som vi håller värmen av att veva frenetiskt.

Ljuskaraktär:
Vi får ett något blaskigt ljus utan skarpt fokus på väggen i källaren. Men den lyser upp väggen relativt väl.

Funktioner:
Lampan känns bra och även om det saknas ingång för laddning, har enheten solceller och en hake så att den går att fästa på ryggsäcken och kan lapa sol under vandringen.

Data:
Lampa: 2st LED
Mått: 12,5 x 5 x 2,5 cm
Vikt: 86 gram
Batteri: LIR2032 3,6V 40mAh
Laddningsmöjligheter: Dynamo, solceller
Pris: Cirka 180 kronor

Sammanfattning:
Tack vare sin litenhet, är den här lampan ett bra komplement till din stora ficklampa. LED-lamporna lyckas lysa upp ganska mycket av ett beckmörker och då det går att ladda den med solceller, ökar det redundansen ifall veven går sönder.
Betyg: 3/5 tändstål
Powerplus Seahorse fick vi låna av The General Prepper som säljer den för 199 kronor. Klicka här för att komma till produkten.

Eton Clipray

En liten och behändig ficklampa som går att fästa i bältet…

Urladdning:
Etons lilla röda kämpar på med sina tre skarpa LED-lampor i tre timmar innan det märks att den börjar tröttna. Efter fyra och en halv timme dör ljuset helt.
Observera att vi inte kunde ladda batteriet i denna enhet till max då det inte finns någon kontakt för laddning. Testet utfördes därför utifrån fabriksladdning.

Vevtest:
Efter att vi har vevat runt i tre minuter (cirka två varv per minut), klarar ficklampan av att lysa upp tillvaron i ungefär tre och en halv minut innan den somnar in igen.

Ergonomi:
Den här lampan erbjuder ett påtagligt motstånd när vi vevar. Vi hoppas såklart att det har med utväxlingen att göra och att den laddar mer effektivt. Den känns OK att hålla i då vevhandtaget är lite större och passar i ett tvåfingersgrepp. Ljudnivån är dock ganska hög då formen på lampan agerar resonanslåda. Skön men högljudd med andra ord.
3/5 tändstål i ergonomi

Räckvidd:
I den mörka skogen, överraskar den lilla lampan med att lysa ganska långt. Vi har märkt ut ett par björkar och stegat fram avstånd från dem i intervaller om 50 m. Vi ser ganska tydligt referensbjörkarna på 60 meters avstånd. Ljuset flödar i en ganska vid båge framåt och gör det relativt enkelt att navigera i mörker.

Ljuskaraktär:
I den nedsläckta källaren märker vi av en något svag, men ändå heltäckande ljusbild som helt klart gör väggen på 10 meters avstånd fullt synlig.

Funktioner:
Eton Clipray stoltserar inte direkt med en massa finesser. Faktum är att jag är lite förvånad över att det inte går att ladda lampan på något annat sätt än med veven. Däremot finns möjlighet att ansluta en USB-kabel och veva liv i till exempel din telefon. Pluspoäng ges för det karbinhakeliknande snäppet bak på lampan vilket gör det möjligt att fästa den i till exempel bältet eller på ryggsäcken.

Data:
Lampa: 3st LED
Mått: 15 x 5,7 x 3,2 cm
Vikt: 138 gram
Batteri: Okänt
Laddningsmöjligheter: Endast vev
Pris: Cirka 200 kronor

Sammanfattning:
En riktigt sjysst nödlampa. Men den är just det – en nödlampa. Eftersom det inte går att ha den fulladdad och kunna lita på en lång brinntid när det väl gäller, passar den bäst tillsammans med en större, vanlig lampa i utrustningen.
Betyg: 3/5 tändstål
Eton Clipray fick vi låna av The General Prepper som säljer den för 199 kronor. Klicka här för att komma till produkten.

Inom kort släpper vi även del 2 i testet. Där utvärderar vi de större lamporna: Powerplus Shark samt Goal Zero Torch 250.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *