Preppingkalendern 30/12

Nu när vi med stormsteg närmar oss ett nytt år och ett nytt årtionde, är det dags att börja fokusera på det viktiga när det kommer till prepping; de nära och kära.

Kanske har du, liksom jag, barn? Om inte, har du säkert någon i din närhet som spelar en stor roll i ditt liv. Därför tänkte vi idag skriva om några (ofta helt kostnadsfria) saker som du kan göra tillsammans med familjen för att stärka er beredskap.

Lucka 30: Gemenskap

Det finns mycket prepping-relaterat som ni kan göra tillsammans i familjen. Många av sakerna är säkert så naturliga att du förmodligen inte ens på att det hamnar i kategorin ”prepping”, men här är några tips:

Lär er självförsvar
Detta är en aktivitet som hela familjen kan vara med på. Dock finns endast ett fåtal sporter där ni kan träna tillsammans utan att bli indelade i åldersgrupper. Jag och min son tränar kendo (en japansk kampsport med svärd) tillsammans och här tillåts olika åldrar träna tillsammans. Det viktigaste i aktiviteten är att stärka självkänslan samt lära sig något om hur ni kan nedgöra motstånd.

Bygga skydd
När ni är ute i skogen är det en god idé att passa på att leta bra platser för skydd. Sådär omedvetet. Eller varför inte göra en liten tävling av det? Spana in granar med grenar som hänger lågt, träd som står tätt ihop och kan hjälpa er mot vind och blåst. Ta med en tarp samt lite paracord och försök bygga ett regn- eller vindskydd.

Gör upp eld
Om ni är ute i ett område där ni tillåts elda, ta varje tillfälle i akt att skapa en lägereld, oavsett om det behövs eller inte. Varje gång ni gör upp en eld, blir det enklare att göra upp eld. Utmana er gärna genom att endast använda tändstål, en liten såg och det naturen erbjuder. Efter bara några utflykter kommer ni märka att ni hela tiden blir bättre på att hitta vildved, observera var det finns tändmaterial och så vidare.

Laga mat över öppen eld
När ni ändå har skapat en lägereld, varför inte ta steget och äta lunch ute? Börja med att koka vatten för att avnjuta lite frystorkad mat, utöka kunskaperna med att steka korv, kött och sedan kanske en hel gryta gjord på plats? Inget smakar så bra som hemmagjord mat i det vilda! Se till att alla i familjen har sin uppgift i matlagningen. Glöm inte kaffet, det är viktigt!

Leta efter ätbart i naturen
Svamp har vi plockat i mängder. Men vi har hållit oss till de vanliga delikatesserna. Men samtidigt som familjen är ute, varför inte hålla ögonen öppna efter annat ätligt? Eller andra svampar som går att äta? Skogen har hjälpt människan att överleva i tusentals år med sina bär, buskar, växter och annat som hjälper oss att leva. Köp en bok om ätbara saker i skogen och försök identifiera näringsrika källor av föda.

Odla tillsammans
Kunskapen om hur naturen fungerar är inte självklar. Det är inte garanterat att alla i hushållet förstår att det går att plocka ur en kärna ur en tomat, en chilifrukt eller en citron, stoppa den i jord och vattna den. Sedan se en växt tränga fram ur jorden och så småningom bära frukt. För en del växter tar det något år innan de bär frukt, men när det sker kommer hela familjen glädjas tillsammans!

Har du tips på hur familjen kan ta del av prepping?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *