Preppingkalendern 29/12

Nu är vi snart framme vid årets sista dag och det innebär slutet på Preppingkalendern, åtminstone för i år. Men tack vare tips från en intelligent läsare, tänkte jag skapa ett litet kompendium med alla tips som du kan ladda ned och skriva ut. Kanske dela med dina när och kära?

Idag är vi i alla fall framme vid luckan som för dagen innehåller en av grundsmakerna. En liten vit ingrediens som ser ut som ett pulver, men som gör underverk för smaken.

Lucka 29: Salt

Att denna mineral och tillika smakförstärkare gör underverk i maten, är ju redan vida känt. Men det finns flera andra sätt att använda det än att hälla det på ägget eller pastan.

Desinfektion och smärtlindring
Om du har sår på kroppen eller insektsbett, kan du doppa kroppsdelen i saltvatten eller dutta på vattnet på området. Det hjälper i alla fall lite grann…

Smälta is
Redan känt i vårt land, men om du häller salt på is, höjer du smältpunkten på isen och den smälter därför även i minusgrader.

Tandkräm
Det ska tydligen gå att skapa tandkräm genom att blanda en del salt med två delar bakpulver. Använd på tandborsten. Smakar säkert inte bra men rengör bra.

Rostborttagare
Tre delar salt och en del citronsaft kan gnuggas in på rostiga prylar med en trasa. Låt verka en stund och gnugga sedan bort rosten.

Lägga in kött
Se till att täcka köttet helt och hållet med salt, låt torka i flera veckor. Gammalt trick som vi redan har glömt bort.

Vad har du för tips när det kommer till salt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *