Preppingkalendern 28/12

När vi börjar närma oss nyårsafton, är det väl dags att kika på något glittrigt och prassligt som du säkert har i skåpen där hemma. Självklart menar jag inte något fyrverkeri eller något annat högtidligt, utan istället något som du säkert använder i ugnen.

Högglansigt, värmereflekterande och lätt formbart är några av egenskaperna, och därför är det ju perfekt i ett prepper-hänseende. Men vad kan det vara som prasslar så? Vi är ju flera dagar sena till julafton?

Lucka 28: Aluminiumfolie

Men vad går det att använda detta material som är så äckligt att tugga på om du har fyllningar i tänderna? Vad kan du använda det till, annat än att skydda potatisgratängen från värme som bränner toppen? Låt oss undersöka:

Lysa upp vägen hem:
Om du har slagit läger, eller bor ute till skogs, vet du att det är svårt att hitta tillbaka i komplett mörker. Men om du hänger upp ihopknycklade bollar av aluminiumfolie eller hänger strimlor av folien i grenar, är det mycket enklare att hitta hem och du har en ficklampa att lysa upp vägen med. Folieknippena kommer att blänka ordentligt i mörkret.

Vässa saxar:
Om du viker ett ark av aluminium flertalet gånger och sedan klipper igenom det med saxen som är slö, kommer du att märka att saxen blir vassare för varje gång du klipper i folien.

Hjälpa växter att gro:
För att få dina plantor att växa och frodas i vårt solskygga land, kan det vara en god idé att använda aluminiumfolie. Antingen använder du folien när du planterar fröna; täck då bottnen av en form med aluminiumfolie och täck med jord halvvägs upp. Detta gör att du bestrålar växterna med mer ljus. Du kan också lägga folien under växterna för att öka mängden solljus som reflekteras mot dem. Ju mer ljus, desto snabbare växer de!

Skrämma bort fåglar:
Kanske har du ett plommon- eller ett körsbärsträd som du längtar efter att plocka rent och konservera frukterna från? Plommonmarmelad och körsbärsvin är fina grejer när det kommer till krissituationer – de bringar lite glädje och värme trots misären. Men fåglar tycker också att frukterna är mumsiga och äter gärna upp precis allt som du har sett fram emot att få använda. Häng därför strimlor av aluminiumfolie i fisketråd från trädens grenar, så skrämmer du iväg de flesta flygfän.

Skapa Char Cloth:
Som du läste i lucka 22, är Char Cloth något som är viktigt att ha med sig i sin EDC. Möjligheten att snabbt och enkelt få till en låga är extremt viktigt i nödsituationer. Med aluminiumfolie kan du enkelt skapa ett antal ark som fattar eld väldigt snabbt och lätt. Kolla videon så får du se!

Koka vatten:
Stenar är bra. Om du stoppar stenar i din eld, blir de väldigt varma och behåller värmen ett bra tag. Om du gräver en grop och sedan klär den med aluminiumfolie, kan du sedan fylla den med vatten och därefter lyfta stenarna från elden ned i vattnet. Tack vare aluminiumets förmåga att reflektera värme, kommer vattnet att börja koka väldigt snabbt.

Förutom att skapa en ”tin foil hat”, har du några tips på hur det går att använda aluminiumfolie?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *