Preppingkalendern 27/12

Ett av de första minnena jag har när det kommer till förberedelse, är hur prepper-samhället kikade på, och använder alldagliga ting till något annat än vad som ursprungligen var meningen.

Jag minns speciellt väl en artikel där det belystes att paracord till exempel kunde användas som tandtråd. Med detta sagt, tänkte jag vända upp-och-ned på hela pannkakan och istället fokusera på tråd. Från den andra änden…

Lucka 27: Tandtråd

Jajemen! Paracord kan bli till tandtråd, men kan tandtråd användas som något annat? Svaret är självfallet ja. Här följer några av användningsområdena för en rulle helt vanlig tandtråd.

Snubbeltråd och alarm
Eftersom tandtråden är såpass tunn, är det svårt att se den i mörker. Den må vara vit, men i ett snötäckt landskap, syns den ännu mindre. Om du vill sätta upp ett alarmsystem, kan du använda denna till att hänga upp burkar, precis om jag skrev om i en tidigare lucka.
Om du knyter tråden hårt kring två träd, lär den dessutom garanterat fälla en förföljande buse.

Handfängsel
När du väl har fångat en elak jäkel, kan det vara bra att binda fast denne. Om då silvertejpen eller paracord-repet är slut, går det lika bra med ett antal varv med tandtråd.

Tändmaterial
Tandtråd är ofta behandlat med vax, och i och med det, brinner det lite bättre och lättare än vanlig tråd. Knöla ihop tandtråd till en liten luftfylld boll, tänd eld och mata sedan med mindre pinnar.

Skosnöre
Inget är mer besvärligt än när kängorna eller skorna har ett skosnöre som pajar. Om du har gott om tandtråd, kan du vika ihop flera lager an tråden och använda som skosnöre eller laga ett befintligt snöre om du är tillräckligt flink.

Laga kläder
Tandtråd är slitstarkt. Därför kan du använda det för att laga kläder under förutsättning att du har en nål med ett öga som är ganska stort. Vem vet; efter modet med trasiga jeans, kanske trasiga jeans lagade med tandtråd blir nästa stor grej?

Torka kläder
Som sagt; den här tråden klarar en del påfrestningar. Därför går det förmodligen även att använda den som torklina för dina kläder om du nu skulle ha slut på paracord eller annat snöre..

Använda tandtråd som tandtråd
Självklart kan preppern även använda linan som det var tänkt. En bit av kaninkött eller skata mellan tänderna är lika irriterande nu som det är under en kris. Glöm inte bort att du kan använda tandtråden som…tandtråd!

Har du några bra tips på hur det går att använda tandtråd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *