Preppingkalendern 20/12

En annan sak som jag länge har tänkt på när det kommer till att använda på flera olika sätt är ytterligare en ”skräpsak”, något som förmodligen ligger och skräpar i naturen ibland, dock rostig.

Bakom dagens lucka hittar vi något som Willys-preppern lär ha i överflöd någon vecka in i krisen och det är dags att utforska vad det kan vara…

Lucka 20: Den tomma konservburken

Jag vet inte om det är för att inspirationen har börjat tryta efter 20 luckor i kalendern, eller på grund av något annat. Men jag har inte hittat eller kommit på så värst många användningsområden för denna attiralj tyvärr. Men jag hoppas att ni fyller på med nyttiga tips!

Grävredskap
Allt som är tåligt och rymmer några deciliter innehåll, kan användas för att skopa upp jord med. Konservburken är inget undantag och även om den inte slår Gerber Folding Spade, är den tusen resor bättre än att gräva med händerna.

Planteringskruka
Det går såklart att använda burken som kruka för att börja sådden av mindre plantor. När du behöver flytta plantan för att rötterna ska få plats att breda ut sig, är det ganska enkelt att ta ut allt ur burken och plantera i jorden.

Kokkärl
Då burken är gjord av metall, går det alldeles utmärkt att laga mat i den. Kontrollera dock så att insidan inte är belagd med något plastmaterial (du kan prova dig fram genom att elda på insidan för att se och lukta dig till plaströk. Den uppfinningsrike preppern kommer snabbt på att det går att hänga burken över elden med hjälp av paracord, ståltråd eller andra anordningar. Men det går ju också bra att ställa den vid sidan av elden.
Glöm dock inte handskar, vantar eller något annat när du lyfter bort burken – den är varm!

Flytta/dela eld
Om du behöver starta en ny eld på ett till ställe, kan du använda en konserv burk. Punktera sidorna och bottnen med några hål så att du får luftgenomströmning. Sedan tar du glödande kol från den befintliga elden och stoppar ned i burken. Om du behöver hålla liv i kolen, kan du tillsätta små torra pinnar eller annat lättantändligt material.

Alarm
”The empty can ratttles the most”, finns det ett talesätt som heter. Och i prepper-syfte kan vi ta tillvara det om vi behöver tillverka ett system som varnar oss för oväntat besök.
Sätt ut snubbeltråd eller paracord i fothöjd runt området som du befinner dig i. Knyt fast burkarna parvis med jämna mellanrum så lär du höra om någon eller något försöker ta sig i närheten av dig.

Skärande verktyg
Om du någon gång har sluntit när du har öppnat en konservburk, vet du att kanterna är riktigt vassa. Om du har rätt sorts verktyg, kan du skära eller klippa ut delar av konservburken för att tillverka primitiva knivblad. De är dock väldigt böjliga och lär inte fungera att hugga eller stöta med, men du lär kunna skära saker lättare än med en smörkniv i alla fall.

Nu är jag nyfiken på vad du har för tips när det kommer till använda konservburkar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *