Preppingkalendern 19/12

Att gå en tur i skogen, eller i en park, väcker förmodligen starka känslor hos en del av oss. Jag tänker såklart på allt skräp som ligger och skrotar runt här och där. Vi människor är så otroligt lata ibland att vi tänker att ”om ingen ser mig kasta skräpet här så har jag inte gjort det”.

Men i en situation där vi har berövats det som är viktigt i våra liv, kan det vara en god idé att börja titta på allt det där skräpet med nya ögon. Vi ska ta en titt på något som jag garanterar att du ser i nästan varenda dike, bredvid varje soptunna eller kanske spontanslängt utanför din port.

Lucka 19: PET-flaskan

Den här rackaren kan du göra ganska många, nya uppfinningar av. På grund av tillverkningsprocessen och valet av material, lämpar den sig dock inte för förvaring av mat eller vätska under någon längre tid. Jag återkommer till detta när jag är klar med mina studier i plaster som används för matvaror.

I ett krisscenario tjänar den dock sitt syfte, även som vattenbärare, även om det inte är direkt optimalt. Men låt oss ta en titt på vad för annat nyttigt du kan använda plastflaskan till!

Vattenflaska
Det här måste ju anses som det absolut viktigaste, åtminstone i min värld. Men tänk på att till exempel Sawyer Mini är kompatibel när det kommer till gängorna på en PET-flaska. Detta innebär att du kan fylla flaskan med vatten, skruva på ditt vattenfilter och sedan rena det eller dricka från filtret.

Garanterat torr småutrustning
När det kommer till de små, viktiga sakerna i vårt prepper-liv, finns det inget som kan skydda dem så väl som en PET-flaska. Se till att torka flaskan väl innan, och häll sedan i paket efter paket med tändstickor, tändpulver (braständare), tändmaterial som du filat ned med en pennvässare, eller annat som inte bör bli vått. Se bara till att det är lika enkelt att få ut sakerna som det är att stoppa i dem.

Vattenrengöring
Om du studerar lite biologi, inser du snart att solljus faktiskt dödar de flesta bakterier. Vatten i en plastflaska kan du låta stå ute i solsken (om du hittar det i vårt land) i minst sex timmar, har du tagit kål på många av de eventuella bakterierna som finns i vattnet.
Det går också att koka vatten i en plastflaska. Se dock till att göra det under en stabil, ganska svag låga. Glöm dock inte av att ta bort locket först så att flaskan inte exploderar.

Rep
Plasten från en PET-flaska är riktigt stark. Kanske inte lika tålig som Paracord, men ändå ganska pålitlig. För att konvertera din plastflaska till rep, börjar du med att kapa bottnen på flaskan. Sedan kan du med en vass kniv börja skära en ganska tunn del av flaskans sida. Fortsätt runt och försök att använda en vinkel som behåller repets bredd, samtidigt som du låter den skära sig mot toppen. När du är klar, kan du tvinna plasten för att få ett ännu starkare rep (men det blir lite kortare).

Kriskissa (män och pricksäkra kvinnor)
Om du sitter fast i en bilkö under flera timmar och inte kan lämna fordonet, eller om du flyr från zombier och inte vågar stanna bilen är PET-flaskan din räddare i nöden. Stoppa toppen på du vet vad mot flaskhalsen och släpp loss försiktigt. Det ryktas om att även flinka kvinnor har lyckats rikta in sig för att ”träffa rätt” i denna prekära situation featuring PET-flaska…

Behållare för vatten till handtvätt
Det här är ett ganska intressant experiment som jag tycker att du ska prova. Ta en PET-flaska och fyll den med vatten. Skruva på koken och vänd den upp-och-ned. Skruva sedan upp korken försiktigt och kläm på flaskan för att se vad som händer. Detta fenomen kan du använda för att tvätta händerna utan att göra av med för mycket vatten. Lossa korken, kläm på flaskan, blöt händerna, tvåla in händerna, kläm på flaskan för att skölja av dig och skruva på korken när du är klar. Smart!

Gör en kvast (kräver 2 flaskor av samma storlek)
Skär av underdelen av flaskan (ta bort etiketten också), skär sedan tunna ”skivor” av flaskan som ska agera borstspröt. Repetera manövern med ytterligare en flaska som du sedan trär över den första. Använd spik eller annat för att fästa flaskorna vid ett träskaft. För tydligare instruktioner, kolla videon nedan.

Självklart finns det många fler användningsområden för en använd PET-flaska.

Har du några fyndiga tips? Du vet var kommentarsfältet är…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *