Recension: Gerber Folding Spade, Serrated

Nu när det börjar bli lite kallare ute, gäller det att ta med sig saker för utvärdering som även kan bringa lite värme till kroppen. Föregående helg var därför en väldigt lyckad utflykt på det sättet då vi både hann med att prova BioLite CampStove 2 och Gerber Folding Spade, Serrated. Den förstnämnda gav värme (och lite energi) genom eld och den andra genom hederligt kroppsarbete.

När det kommer till fältspadar, har jag inte speciellt stor erfarenhet. Som infanterist i början av nittiotalet fick jag självklart uppleva hatkärleken till svenska arméns KLAS (Kort Liten AttackSpade) vars blad hjälpte mig ned i marken många gånger. Men efter militärtjänstgöringen har jag mest kommit i kontakt med traditionella långskaftade spadar.

Fördelen med en fältspade, är att den är så oerhört kompakt och lätt att bära med sig. Gerber Folding Spade är endast 24 X 15cm när den är ihopfälld och väger strax över ett kilo (1152g), vilket gör att den passar utmärkt i ryggsäcken eller till och med i en större handväska.

Vi som har gjort militärtjänstgöring kommer nog alltid att likställa en fältspade med att gräva skyttevärn eller latringropar. Och det är dessa små spadar såklart utmärkta för, även om ryggen tar stryk. Men ur prepper-synpunkt och beredskap i vardagen har den också en självklar plats, speciellt under vintertid. Tänk dig själv vad smidigt livet blir när du tar fram din lilla fältspade ur bagaget för att skotta bort snöplogens välpackade islager mot din parkerade bil, natten efter ett kraftigt snöfall!

Gerbers sågtandade spade har mycket som talar till dess fördel. Den känns riktigt robust när vi använder den, mycket tack vare fastlåsningsmekaniken som min son förklarar på ett pedagogiskt sätt i videon ovan. Den robusta känslan kommer av materialvalet där handtaget är av glasfyllt nylon, skaftet av aluminium och själva bladet av stål, något som känns som en riktigt bra kombination.

Trots att vi misshandlar spaden i minst en halvtimme, syns varken djupare slitage vare sig i metallen eller färgen. I vårt test, grävde vi ett 30 cm djupt hål som mätte 50 X 50 cm och på vägen ned i marken stötte vi på både småsten, sten och rötter.

Rötterna ja; dessa förbenade hinder som jag speciellt minns som irriterande under min värnplikt… De grövre rötterna var alltid en sur utmaning som KLAS inte riktigt rådde på. Men Gerbers sågtandade spade klyver både tunnare och tjocka rötter med enkelhet, speciellt när vi använder rörelsen som kombinerar nedåthugg med att röra bladet åt sidan, mot roten.

Även i ”skopläge” känns spaden bra i handen. Här skyfflar vi med enkelhet bort den lösare sanden och jorden efter att ha huggit oss en bit ned i marken. Vi glömmer dock bort att testa hur det är att hugga ned småträd med spaden, något som tydligen ska vara möjligt. Men det tar vi en annan gång!

Gerber Folding Spade, Serrated upplever vi som en riktigt bra, kompakt och robust fältspade. Personligen upplever jag dock priset som något högt, men då tänker jag nog inte på vilken kvalitet Gerber står för. I bilen kanske lillebror Gorge Folding Shovel hamnar, men i ryggsäcken sparar jag definitivt en plats för denna!
4/5 tändstål får den i betyg.

Vi fick låna Gerber Folding Spade, Serrated av General Prepper. Priset är cirka 900 kronor.

2 reaktioner på ”Recension: Gerber Folding Spade, Serrated”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *