Recension: BioLite CampStove 2

Under Skogsliv 19, träffade vi på Klas från YouTube-kanalen Var Redo och han introducerade oss indirekt till BioLite och deras unika koncept att laga mat samtidigt som man laddar mobilen eller någon annan USB-ansluten enhet.

Han hade visserligen en betydligt häftigare variant av kök, tillverkat av det tretton år gamla, amerikanska bolaget med samma namn. Tack vare våra nära vänner på General Prepper, fick vi möjligheten att utvärdera det lite mindre köket CampStove 2 som gör i princip samma sak, fast i mindre skala.

För den som är tekniskt bevandrad, innebär processen med termoelektricitet förmodligen inte speciellt mycket. Men för en lekman inom ämnet, framstår det som ren magi; det går alltså att elda kottar och skapa energi som går att ladda en smartphone med!

Själva köket, eller den portabla eldplatsen, är väldigt liten. Faktiskt mindre än vår hemmagjorda ”hobo stove”. Och den väger inte mycket mer än bestickstället från IKEA; strax under ett kilo.

I förpackningen hittar vi förutom själva förbränningsenheten, även tillsatsen som består av en fläkt, ett batteri på 2600 mAh och de övriga komponenterna som gör att värme omvandlas till elektricitet eller energi. I påsen finns även en USB-anslutningsbar LED-lampa som hjälper till i de där mörka, besvärliga situationerna, och en instruktionsbok tillsammans med tändbricketter.

Fördelarna är enligt tillverkarna många; vi kan elda utan rök tack vare fläkten som ser till att förbränna materialet vid en högre temperatur, det går att ladda USB-enheter via en anslutning och det går samtidigt att laga mat eller koka vatten på det lilla köket.

Men sanningen är att eldstaden lämnar lite grann att önska. Jag menar inte att CampStove 2 är dålig på något sätt, utan snarare att det känns opraktiskt i de tillfällen jag skulle behöva göra allt på en gång.

Eftersom enheten är toppmatad och dessutom väldigt hungrig på bränsle tack vare sin litenhet, innebär det att jag ständigt måste alternera mellan att laga mat eller koka vatten och mata köket med bränsle. Jag överdriver inte när jag säger att vi var tvungna att tillsätta bränsle varannan minut eller oftare.

Som mobilladdare, kan jag ändå ”varmt” rekommendera BioLite CampStove 2 då det erbjuder ett helt unikt och annorlunda sätt att generera energi. Bäst är såklart om enheten har laddats i förväg och att du i en nödsituation eldar loss för att få liv i iPhonen för att se var du är i skogen med hjälp av någon kart-applikation.

I egenskap av eldstad för att laga mat var jag till en början lite skeptisk då jag sett den mindre uppsjö av BioLite-utrustning som finns på marknaden. Men det skulle visa sig att vår lilla stekpanna för korv, inköpt på ICA för runt 40 kronor, passade perfekt ovanpå CampStove 2. Du behöver alltså inte köpa utrustning som BioLite har välsignat marknaden med, utan kan i lugn och ro använda de saker som skramlar runt i ryggsäcken.

Jag har dock svårt att rekommendera enheten till någon som är ute efter ett robust vildmarkskök eller en Bushcraft-entusiast som är ute efter lägsta vikt kombinerat med högsta värmeutdelning. BioLite CampStove 2 som kostar ungefär 1600 kronor, är däremot något precis mittemellan; en sjysst lösning för familjen som gillar friluftsliv och söker en distraktion för de internetberoende ungdomarna.

Sätt ditt barn framför eldstaden och berätta att de måste mata elden med mer bränsle varannan minut för att ladda mobilen så glömmer de säkert snart sitt virtuella socker till förmån för sökandet efter torra pinnar, kottar och annat brännbart som Moder Jord har välsignat oss med!

Betyg: 3/5 eldstål.

BioLite CampStove 2 som vi använde till vår recension, fick vi låna av General Prepper. Stort tack för att vi fick möjligheten att prova på ett nytt sätt att ladda Pokémon-mobilen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *