Vi gör en Hobo Stove

Scoutliv, Bushcraft och Prepping delar mycket mellan sig, ibland så att det är svårt att skilja företeelserna åt. Men många som gärna håller sig utomhus, har säkert använt eller sett en sådan här manick.

När du behöver göra upp en mindre eld, kanske för att koka vatten eller en kopp kaffe, behöver du ju inte alltid börja från grunden och elda ved. En Hobo Stove bygger på det enkla, snabba sättet att börja smått och elda smått.

Jag köpte Ordning (300.118.32) från IKEA, ett bestickställ som bara kostar 29 kronor. Till en början filade jag ett kvadratiskt hål (3X3 småhål), men beslutade mig sedan för att utöka till lite bredare.

När filandet var klart (lade lite extra tid på att ta bort de vassa kanterna som uppkommit), provade vi genom att mosa ner lite lätteldat material som löv och torra ormbunksblad, sedan småpinnar och några kottar. Elden tog sig bra och när de större pinnarna brann, provade jag att stoppa in lite större bränsle genom luckan.

Det gick utan problem och Hobo Stove levererade verkligen bra eldmöjligheter – mycket tack vare de mängder av hål som produkten är designad med. Förutom att bidra till bra luftgenomströmning, går det även att använda hålen för att skruva fast grejer eller stoppa in pinnar i metall för att skapa en liten stekhäll eller dylikt.

Det tog inte lång tid att skapa den lilla ugnen och med tanke på det låga priset, kan jag inte annat än att rekommendera den ”varmt”. Vi kommer att ta med den på varje utflykt framöver!

4 reaktioner på ”Vi gör en Hobo Stove”

 1. IKEA har allt en hel del bra å ha saker. (Jobbar där) Lådor att förvara mat i, lådor till Hyroponisk odling, Dyning soltak funkar som tarp, ordning bestickställ blir en grill, Fältmal täcke/ kudde , Fniss papperskorg att odla i, bra Batterier.

  Mvh Mea

  1. Tack Mea!
   Jag håller med, det finns många prepper-prylar att fynda på IKEA.
   Vilken papperskorg tycker du passar bra att odla potatis i? Tänkte starta upp ett litet balkongprojekt till våren 🙂

   1. Hej. Vi har provat Fniss papperskorg från IKEA. Tycker den fungerar bra. Lycka till med odlingen. Själv ska jag försöka ta steget till att fixa eget land att odla i. Men jag är heeelt okunnig så får se hur det går.
    Ha det bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *