Preppingkalendern 21/12

Vilket av ”treorna” är absolut viktigast enligt dig när det kommer till saker som du har hemma? Är det tre sekunders hopp, tre minuter av syrefylld luft, tre dagar av vatten eller tre veckors matförråd?

För mig är svaret solklart då jag inte kan tänka mig några påverkbara situationer där jag kan förbereda mig för vare sig hopp eller luft. Vatten däremot är något som är oerhört viktigt, kanske det viktigaste när det kommer till beredskap och därför vill jag i denna lucka belysa ämnet ytterligare.

Lucka 21: Vatten och renandet av det

Bortsett från luft (eller egentligen syre), finns det inget ämne på denna jord som vi som människor är så beroende av. Ändå är det så lätt att försumma vikten av intagande av detta ämne.

Därför tänkte jag ge några tips på hur du kan alstra vatten, rengöra det och kanske skapa det?

Lagra vatten
En prepper-klassiker! Köp bra dunkar (Biltema har billiga som är avsedda för lagring av livsmedel) och tappa upp så mycket H2O som du har plats med (räkna med cirka 3 liter per människa och dag). Lagra svalt och mörkt, rotera var sjätte månad eller åtminstone varje år vid en bestämd tidpunkt (till exempel nyår och/eller midsommarafton). En dunk på 10 liter kostar 49:- på Biltema.

Filtrera vatten
Det börjar dyka upp rejält många vattenfilter på marknaden nu. Några av de som jag personLigen har träffat på är Sawyer Mini , Lifestraw och Katadyn; tre tillverkare som hjälper oss preppare att kunna eliminera risken för vattenbrist på lite olika sätt. Det viktigaste är att du känner till vattendragen som finns i din närhet och på vilket sätt som du behöver rena vattnet.
Ett Sawyer Mini kostar runt 300:-

Rena vatten med hjälp av tabletter
Dessa kemikalier tar död på det mesta. Det enda du egentligen behöver göra är att hitta vatten, fånga upp det i ett kärl och stoppa i en liten tablett. Visst smakar vattnet säkert bashus efter behandlingen, men det är åtminstone inget som kommer att döda dig eller ge dig problem med magen…
Ett 50-pack (varje tablett renar 1L) kostar cirka 100:-

Rent vatten utan ”uppfinningar”
Självklart finns det mängder av tips när det kommer till drickbart vatten, direkt från moder jord.
Sjöar: ta inte upp vattnet nära stranden då detta är det smutsigaste. Tänk på att vågorna renar vattnet och transporterar bort föroreningar (vilka hamnar där det är som grundast). Det renaste vattnet finner du i mitten av sjön, ganska långt ned.
Rinnande vatten: tänk på att rinnande vatten inte alltid behöver betyda rent vatten; i strömt vatten är allt ”gojs” ihopblandat. Men om du hittar stillastående vatten i närheten, är det förmodligen mycket renare. Tänk dock på att dricka vattnet från ytan då ”skräpet” har sjunkit ned till bottnen.

Skapa ett eget vattenfilter
För den påläste preppern, finns det hur många sätt som helst att tillverka ett eget vattenfilter som går att använda till de flesta vattenkällor. Ett exempel är följande (som inkluderar en PET-flaska):

  1. Ta en PET-flaska (eller liknande) och skär bort bottnen
  2. Stoppa ett kaffefilter längst ned (närmast skruvkorks-öppningen)
  3. Bomullstussar (så att de täcker cirka 3 cm av bottnen)
  4. Aktivt kol (minst 1 cm)
  5. Ovanpå kolet, häller du fin sand (minst 2 cm)
  6. Fyll på med stenar som får plats i flaskan
  7. Repetera steg 1-6 om du vill vara riktigt säker

Se till att det finns några centimeter kvar för att fylla med vatten, sedan är det bara att hälla på. Det är jättebra att ha ett kärl under PET-flaskans mynning för att fånga upp vattnet såklart! 🙂

Erhålla vatten utan sjö eller å
Vatten finns i sänkor och kommer ovanifrån, det är enkel fysik. Men att ta tillvara på vattnet enligt dessa regler är inte alltid enkelt eller effektivt. Att använda plast för att samla upp (och leda) regnvatten är ju en självklarhet. Men visste du att du också kan stoppa plastpåsar kring trädgrenar för att på så sätt kunna erhålla ett gäng droppar med vatten?
Några droppar av vatten är bättre än ett sandpapper att suga på!

Har du några tips när det kommer till vatten och vattenrening?

En reaktion på ”Preppingkalendern 21/12”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *