Test: brinntid värmeljus

Det är väldigt populärt att preppa värmeljus och det är inte så konstigt. Ett värmeljus avger cirka 100 W värmeenergi, vilket är lika mycket som en normal människa.

Sedan lyser de upp tillvaron och anses av många som en ”mysförstärkare” under mörka kvällar. Det går även att ha dem för att värma drycker och faktiskt till och med att skapa värme för bakning.

Men olika ljus är av olika kvalitet. Det innebär att de brinner olika länge och brinntiden står oftast på förpackningen. Men hur väl stämmer tiden?

Jag upptäckte att vi hade olika sorters värmeljus hemma så jag gjorde ett helt ovetenskapligt test för att se vilken av dem som brinner längst och håller den tiden som uppges på förpackningen. 

Ljusen jag testar är:  

Ikea Glimma 4timmar (100st, 59 kronor)  

ICA värmeljus 6 timmar (2st 50pack 69 kronor)

Inicio värmeljus 6 timmar (100st, 69 kronor) Inköpt på Gekås 

Inicio värmeljus 8 timmar (50st, 50 kronor)  Inköpt på Dollarstore 

Teelight Rusta Home 6 timmar (50st, 39,90 kronor) Inköpt på Rusta  

ICA Basic 4 timmar (100st, 49,40 kronor)

Testet utfördes på så sätt att jag tände 4st ljus från varje sort i likadana hållare. Alla ljus stod på samma ställe.  

Tabell över ljusens brinntid 

Ljus Brinntid till första ljuset slocknade Brinntid till sista ljuset slocknade  
IKEA Glimma 4h 4h 16 min 4 h 47 min 
ICA Värmeljus 6h 4h 54 min 6h 5 min 
Incicio 6h 6h 26 min 7h 16 min 
Incicio 8h 8h 5 min 9h 12 min 
Tealight Rusta Home 6h 5h 34 min 6h 32 min 
ICA Basic 4h 3h 53 min 4h 24 min 

Liten slutsats 

ICAs Värmeljus  6h var de som höll den tiden som de själva angivit sämst medan Incicios både deras  6h och 8h var de som höll tiden bäst.  ICA Basic 4 timmar får anses godkända dels för priset och dels för brinntiden.  

Bilder från testet nedan 

4 reaktioner på ”Test: brinntid värmeljus”

    1. Tack :). Har testat ett gäng till men dessa resultat ligger i gruppen Vardagspreppings vänner på facebook än så länge bara.

  1. Tea Lights Rusta Home 100% stearin. En del nästa slocknar redan efter cirka 40 minuter! Veken liksom brinner upp och lågan blir väldigt, väldigt liten utan att slockna. Har vänt mig till deras kundtjänst som hänvisar till en fysisk butik, jag skall ta med kvittot för att de skall kunna hjälpa mig. Värmeljusen är köpta för flera månader sedan då de hade kampanj. Vem sparar ett kvitto från Rusta flera månader när man köpt värmeljus?

    1. Det låter inte alls bra. Men jag tror nog att du inte behöver kvitto. Ljusen är ju bevisligen köpta på Rusta (Ljusen är ju Rustas egna brand). Sen kan jag ge dig tipset att gå in på vår fb grupp Vardagspreppings vänner, där finns en mer komplett och större lista på ljus jag har testat :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *