Lucka 24: Julens första preppers

Vad kan passa bättre än att bjuda in vår kompis Jonas – Prepperprästen att leverera det allra sista budskapet i vår kalender för 2022?

Förmodligen inget. Och därför blir det just så; en analys av julens första preppers!

Idag firar vi jul. Vi kanske har lite olika anledningar till det men i grunden handlar julen om att Jesus föddes i Betlehem. Och hans föräldrar Josef och Maria kan faktiskt tituleras julens första preppers.

Idag ger berättelsen om Jesus födelse oss tre preppingtips!

I Bibeln står det att från början levde Josef och Maria i Nasaret. Landet Israel var ockuperat av en främmande makt, nämligen Romarna. De var trolovade, dvs de var mer än förlovade men ännu inte gifta. En dag får Maria besök av Ängeln Gabriel som ger henne uppdraget att bli mamma till Guds son. Josef får reda på att Maria är gravid och beslutar sig för att lämna henne i tysthet eftersom han tror att hon varit otrogen med någon annan. Då besöker Ängeln istället Josef och får honom på andra tankar. Han beslutar sig för att hjälpa Maria istället och stå kvar vid hennes sida.

Här har vi första preppingtipset: Josef gick från chock till flyktbeteende, till nyorientering och ett bättre val. Precis den förändringskurva som lärs ut i många överlevnadskurser; att ta in all information, processa den och därefter göra ett mer fördelaktigt val. Den kallas ofta för STOP-regeln (Stanna, tänk, observera och planera).

Ett kort tag därefter så beslutar sig ockupationsmakten att genomföra en stor folkräkning för att därefter kunna ta in skatt. Josef och Maria tvingas då resa 15 mil till Betlehem för att registrera sig. Staden är helt överfull, och de hittar ingenstans att bo till att börja med, och får till sist bo i ett stall.

Här har vi det andra preppingtipset: Med förberedelse, öppet och kreativt tänkande kan grundbehoven av sömn och trygghet tillgodoses även om de blir på ett annat sätt än förväntat. Hellre ett stall, än inget skydd alls.

Jesus föds i stallet, och herdar och vise män besöker dem. De vise männen ger dem gåvor av guld, rökelse och myrra och en judisk kung, nämligen kung Herodes, hör talas om detta. Han blir livrädd för Jesusbarnet eftersom födseln är en profetia om att en ny kung ska komma, vilket hotar hans ställning, tänker Herodes. Han beordrar att alla små pojkar under tre år skall dödas, och Josef och Maria tvingas fly till Egypten för att överleva.

Här har vi dagens tredje preppingtips: De flydde i tid, samt de hade en ekonomisk buffert för att ta sig till Egypten, nämligen gåvorna från de vise männen.

Sammantaget är Josef och Maria julens första preppers, för det var i och med Jesus födelse som julen kom till, och de hade förmågan att gång på gång genomgå och undgå farliga situationer.

God jul önskar Prepperprästen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *