Preppingkalendern 26/12

Då var det dags att ta fram den ekonomiska sidan igen och tipsa om en kemikalie, tillika ingrediens, som har väldigt många användningsområden.

När jag hjälpte Junior att studera inför ett kemiprov för några veckor sedan, gjorde jag en häpnadsväckande upptäckt gällande detta basiska material som vi använder väldigt ofta och som dessutom inte kostar speciellt mycket.

Lucka 26: Bakpulver (bikarbonat)

Nej, bakpulver och bikarbonat är inte samma sak när det kommer till bakning eftersom det som kallas bakpulver, endast innehåller cirka 30% bikarbonat, 30% syror och stärkelse av något slag. Men för preppern spelar det mindre roll under förutsättning att du inte tänker använda det uteslutande för att baka.

Då ett kilo kostar mindre än 100 kronor i dagsläget, finns det inga ursäkter för att inte bunkra ett eller några kilo i prepper-lådan. Här följer några användbara tips för hur du kan använda bikarbonat i din dystopiska (men även vanliga) vardag:

Diska:
Några matskedar bikarbonat i diskvattnet gör att du enkelt kan avlägsna fett och andra avlagringar från disken.

Brandsläckare:
Ja, både bakpulver och bikarbonat är duktiga på att släcka både eld från elektriska manicker, fett och även vanliga bränder. Se till att kasta pulvret mot lågornas bas.

Deodorant:
Bikarbonat kan hjälpa dig att minska odör från till exempel dina armhålor. Det är dock inte någon parfym. Men lukten av lägereld är väl ändå underbar?

Insektsbett:
Blanda bikarbonat och (lite) vatten för att skapa en kräm. Applicera sedan på hud som kliar.

Sur mage:
Eftersom bakpulver och bikarbonat är basiskt, kan det hjälpa till om du har sura uppstötningar eller sur mage överlag. En halv tesked som blandas ordentligt i ett glas vatten, löser oftast detta problem.

Tvätta väggar och möbler:
Om du har fått fula fläckar på väggarna eller någon annan stans, kan du använda bikarbonat för att få allt fint igen. Häll lite pulver på en blöt trasa, gnugga försiktigt och torka rent med en ren trasa.

Gör rent ugnen:
Om du nu råkar vara den bakande preppern i samhället, kommer du säkert att uppleva att ugnen behöver sig en genomkörare emellanåt. Sprid pulvret i ugnen, spraya med vatten och låte vila över natten. Dagen därpå kan du skrubba ugnen ren och torka med rent vatten.

Har du några bra tips på hur det går att använda bikarbonat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *