Preppingkalendern 25/12

Hej hopp! Jag sade ju att ni inte skulle bli av med mig så lätt! En preppingkalender ska självklart pågå i 31 dagar eftersom du aldrig vet när du behöver kunskap. Vem har sagt att krisen inte kommer på julafton eller juldagen?

Nåja, lite lugn och ro ska vi nog unna oss ”dagen efter” trots allt. Men i bakfyllan från julmaten och de alldeles för många julklapparna du har fått, eller delat ut, tänkte jag ge några tips som jag tycker är väldigt viktiga.

Lucka 25: Att öppna en konservburk

Redan innan prepping kallades för prepping och när stormakterna rustade för krig, fanns konserver högt uppe på listan för de som ville överleva. Den största fasan i denna konservhysteriska förberedelsemanin var att ha glömt bort att skaffa en konservöppnare. Konserver är ju endast goda om du faktiskt kan äta innehållet…

Därför tänkte jag i lucka 25 dela med mig om de tips jag har hittat på internet som beskriver hur det går att öppna en konservburk utan det för ändamålet rekommenderade verktyget. Självklart ska vi testa och dokumentera hur detta funkar vid tillfälle!

Sked:
Konservburkar är gjorda för att öppnas!
Påståendet ovan är för att belysa att själva materialet i konservburkar ofta är svagare än mycket annat du har till förfogande, oavsett om burken är gjord i aluminium eller plåt.
Det går därför att öppna en konserv med endast en sked om du har tillräckligt med tålamod. Genom att hålla burken på plats och trycka hårt ned med skeden (handskar på, tummen på toppen av skaftet), kan du gnugga sönder en del av locket. När du väl har ”ätit” dig igenom materialet, kan du antingen bända upp resten, eller repetera för större hål.

Kniv:
Det här tricket är ganska enkelt. Men eftersom det inbegriper ett vasst föremål (kniven), ska du vara riktigt försiktig! Se till att burken står stabilt och rakt. Sätt knivspetsen i kanten där locket möter själva burken. Om du har en hammare eller annat att slå med, använd det. Annars går det lika bra att hålla din ena hand hårt om knivskaftet så långt upp som det går, och slå med den andra handen mot skaftet. Se till att använda kontroll så att du inte gör dig illa eller spiller ut hela härligheten efter första slaget!

Betong:
Den här metoden är smått genialisk! Det enda du behöver är en yta av betong. Vänd konserven upp-och-ned, tryck hårt nedåt med handen och gnugga frenetiskt i en cirkelrörelse. Efter en stund bör du ha lossat fogarna till locket och borde kunna trycka på konservens kropp för att öppna locket. Se video nedan. Jag rekommenderar dock starkt att du har på dig tjocka handskar när du trycker ihop burken.

Tång:
Om du har en bra tång eller multiverktyg att tillgå, kan du använda denna för att öppna konservburken. Använd tången för att bända och dra konservburkens övre del. Applicera metoden på en del, arbeta dig sedan vidare till nästa del tills locket öppnar sig.

Hur brukar du öppna dina konservburkar när du inte har någon konservöppnare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *