Stort test av Nödradio – Del 2

Du har väl inte missat det nya testet av vevradio? Jag provar inte mindre än 14 modeller och med mer logiska sätt att testa.
Läs Det stora vevradiotestet 2020 här!

Nu är det dags för den andra halvan av vårt test av nödradio, eller vevradio om du så vill. I det här inlägget kommer vi att fokusera på de lite större enheterna som kostar kring, eller över tusen kronor.

Utmanarna denna gång består av Etons flaggskepp FRX5-BT samt det Taiwanesiska radion Sangean MMR88, som försöker vinna titeln mot tillverkaren Midland.

Om du missade det första inlägget, finns det här.

Följande utvärderingar följer samma formel som föregående inlägg, nämligen en lista av testpunkter som jag och min son kommit på tillsammans med en del rutinerade preppers i Sverige:

  1. Urladdning av radio (från fabriksladdning)
    Här lät vi apparaterna vara igång med lampa och radio för att uppskatta hur lång tid det tar innan de säckade ihop
  2. Veva i tio minuter och se hur mycket laddning vi får
    Om det gick att ladda en mobiltelefon, hur många procent? Om inte, hur länge gick det att lyssna på radio.
    Se förtydligande kring urladdade batterier längre ned i inlägget.
  3. Ergonomi – hur det känns att faktiskt veva igång apparaterna
  4. Laddning i solljus (solceller)
  5. Test av mottagning under jord (-3m, -6m, -15m till -20m)
  6. Användande, enkelhet, funktioner, batteri
Vårt test av mottagning (punkt 5) i miljöerna -6m och -20m

Midland ER300

En ganska stor och robust (trots känslan av ”plastighet”) radio som är enkel att använda och har en formfaktor som bjuder in till att bära den med sig, även om den kanske känns aningen klumpig i bältet.

Urladdning:
När vi sätter igång Midlands radio, behöver vi vänta mer än tolv timmar på att den ska slockna och bli tyst. Laddningen från fabrik är bra och enheten verkar trivas i att bli utmanad genom att lysa upp garderoben samtidigt som den levererar information och musik från Sveriges Radio P4. Den är inte sist att ge upp, men den håller sig väldigt länge.

Vevtest:
Som du kan läsa nedan, känns det som att själva vevfunktionen ger för lite motstånd och vår farhåga är att den inte laddar ordentligt. Efter tio minuters enkelt vevande, bekräftas våra misstankar; radion vill varken ladda en extern enhet eller leverera radio över huvud taget.

Ergonomi, vev:
Radion känns riktigt skön att veva, men det är något med motståndet i själva dynamo-funktionen som inte känns riktigt rätt; det känns för lätt att dra runt veven helt enkelt och vi funderar på om den verkligen levererar tillräckligt med laddning i vårt försök. Ergonomi: 4 tändstål av 5

Laddning med solceller:
Midland-enheten får ligga och bada i det halvklara, svenska solljuset tillsammans med alla andra radioapparater. Men när vi tar in den för att se vad som har hänt, möts vi av samma tystnad och samma stillhet. Kanske har solcellsladdningen inte bitit ordentligt på grund av att vi laddat ur enheten tidigare?

Test av mottagning:
I källaren (-3m) är det inte några som helst problem att få klar och krispig mottagning.
I garaget (-6m) funkar den också bra (när sonen fått in rätt frekvens).
Under Stigberget blir det dock lite värre, det är svårt att få en bra mottagning, men jämfört med de mindre modellerna så funkar Midland ER300 mycket bättre.

Användande:
Stora, sköna gummiknappar och vit text på den röda radion gör att det är väldigt enkelt att se vad jag håller på med, även om jag är drabbad av åldersseende. LED-lampan har tre olika lägen; ett svagare för lägre energikonsumtion, ett starkt läge och ett blinkande. Under veven sitter batteriluckan med det utbytbara, laddningsbara batteriet. Men det som imponerar på mig här är att det även finns plats för tre stycken AA-batterier, vilket ökar redundansen avsevärt.

Fakta:
Storlek: 192mm x 57mm x 86mm 
Batteri: 2000 mAh Li-Ion
Vikt: 470g
Funktioner: LED-lampa, laddningsmöjlighet ut via USB, AM/FM-radio, hundvissla (ultraljud) för att underlätta att bli funnen, extra batteriutrymme
Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro B för laddning av radio/batteri, hörlurar
Ladding: Via USB Micro B, dymamo-vev eller solceller

Sammanfattning:
Ju mer jag använder och upptäcker funktioner i denna radio, desto mer gillar jag den. Det är kanske inte den bästa enheten rent tekniskt, men de smarta extrafunktionerna som att använda fler batterier och hundvisslan, gör den till en riktig armékniv bland alla radioapparater!
Radion tillhandahölls av General Prepper som säljer den för 849 SEK.
BETYG: 4/5

Sangean MMR88

Den taiwanesiska radiotillverkaren Sangean, som tillverkat mottagare sedan 1970-talet, stoltserar med att de ansvarar för hela tillverkningscykeln själva. Det är alltså inte någon tredje part på ett annat ställe som tillverkar och monterar apparaterna, utan företaget själva. Vi fick möjlighet att prova deras ”Survivor M8”-enhet och det skulle visa sig att den klarar av de flesta utmaningar vi har planerat.

Urladdning:
Enheten kämpar på rejält länge i urladdningsfasen och ger upp näst sist. Detta innebär att den nästan håller i sig i nästan 16 timmar, imponerande!

Vevtest:
När vi vevat i tio minuter vaknar radion till liv med besked. Samtliga funktioner fungerar precis som innan vi laddade ur den och den lyckas till och med att ladda upp sonens iPhone med hela 2%

Ergonomi, vev:
På vevhandtaget sitter en aningen liten knopp att hålla i, vilket gör det lite svårt att få grepp om den. Själva radion är lätt att finna ett grepp om, men vevens storlek gör att fingrarna känns utmattade lite snabbare. 3 tändstål av 5 i ergonomi.

Laddning med solceller:
Den ser vacker ut där den ligger i solen med sina gula och svarta färger. Men vi märker inte av någon större skillnad i laddning efter tre timmar. Den fungerar fortfarande, men det syns ingen ökning på displayen.

Test av mottagning:
I källaren (-3m) märks absolut ingen skillnad från markläge. Bra mottagning utan några störningar. Samma sak i garaget (även om sonen hade lite problem med inställningarna), lite brus som stör men fullt fungerande.
I Stigbergsgaraget (ca 15-20 meter under berg), är MMR80 den första radion som vi testar och som får in signal över huvud taget där det med lätthet går att höra vad som sägs.

Användande:
Sangean MMR80 har det mesta som jag kan tänka mig att behöva i en nödradio. Stora, tydliga knappar på sidan, en stor display och bra ljud är några av de mest uppenbara fördelarna. Den ganska stora solpanelen och en lättillgänglig batterilucka där jag enkelt kan byta batteriet, är andra positiva saker som jag vill lyfta fram.

Fakta:
Storlek: 152mm x 70mm x 84mm 
Batteri: 850 mAh Li-Ion
Vikt: 392g
Funktioner: LED-lampa, laddningsmöjlighet ut via USB, AM/FM-radio, nödsignal för att bli hittad
Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro B för laddning av radio/batteri, hörlurar
Ladding: Via USB Micro B, dymamo-vev eller solceller

Sammanfattning:
Ju mer jag använder Sangean MMR80, desto mer uppskattar jag den. Jag upplever formfaktorn som perfekt; den är tillräckligt liten för att stoppa i väskan och tillräckligt stor för att utan problem rymma mängder av finesser. Den passar lika bra som en nödradio som en stämningshöjare på stranden.
Radion tillhandahölls av General Prepper som säljer den för 990 SEK.
BETYG: 5/5

Eton FRX5-BT

Jag får väl nästan kalla denna best för flaggskeppet av nödradio, åtminstone från tillverkaren Eton. En rejält tilltagen radio som passar lika bra i köket som på stranden, men kanske inte lika väl i ryggsäcken. Men om du behöver kristallklart ljud både i ryggläge med en öl i handen eller nedhukad i skyddsrummet, tror jag att jag har hittat en radio för dig.

Urladdning:
Denna Eton radion blir ”the last man standing” i vårt test. Radion och LED-rampen verkar aldrig vilja ge sig över huvud taget, men efter nästa ett dygn slocknar till slut radion och somnar. Efter en stund går det dock att få ljus i lampan igen en bra stund.

Vevtest:
Efter tio minuters vevande, går det tyvärr inte att ladda sonens mobiltelefon alls. Men när vi slår på radion, överraskar enheten med att leverera P4-prat i mer än 45 minuter. LED-lampan fungerar också utmärkt.

Ergonomi, vev:
Det känns för det mesta helt OK att veva upp batterikapacitet, även om själva handtaget på veven känns lite vasst och kantigt. Veven erbjuder bra grepp däremot och min tanke är att tillverkaren kanske fokuserat designen på funktionalitet snarare än att det ska vara en sann glädje att veva. Ergonomi: 4 av 5 tändstål.

Laddning med solceller:
Eton FRX5-BT är en av två radiomodeller som visar visuellt att den har lapat i sig tillräckligt med solenergi för att vara redo. Förmodligen beror det på att solpanelen är i det närmaste enorm för att vara en nödradio; den täcker nämligen i stort sett hela baksidan av radion! Vi får indikation att en tredjedel är laddad efter tre timmars solbadande.

Test av mottagning:
I källaren känns FRX5-BT som värsta partyradion. Den pumpar musik, levererar nyheter via tal som om vi satt bredvid en radiosändare. Samma sak i garaget (cirka sex meter under jord); inga konstigheter alls, utan vi njuter av klara och tydliga sändningar.
Långt ned under berget i Stigbergsgaraget upplever vi också en enkelhet att ta emot nyheter från Sveriges Radio P4, om vi riktar antennen någorlunda rätt.

Användande:
Även om radion är ganska stor, finns det befog för centimetrarna. Tack vare möjligheten till variation i ljus, passar enheten bra både som ljuskälla i tältet, som en riktigt stor ficklampa. Funktionen att para en Bluetooth-enhet till radion, känns som en ren lyx då det går att spela upp favoritmusiken från sin mobila enhet, samtidigt som man njuter av livet på stranden eller övervakar samhällets kollaps.
Det enda negativa med radion är att knapparna sitter under handtaget och är märkta med väldigt liten text, vilket gör den svårläst.

Fakta:
Storlek: 180mm x 148mm x 59mm 
Batteri: 2000 mAh Li-Ion
Vikt: 620g
Funktioner: LED-lampa, laddningsmöjlighet ut via USB, AM/FM-radio, mottagning av NOAA-krislarm (endast USA/Kanada), IPX4-klassad (tål ruskigt väder), nödsignal (rött ljus)
Kontakter: USB A för laddning av andra enheter, USB Micro B för laddning av radio/batteri, hörlurar, AUX in
Ladding: Via USB Micro B, dymamo-vev eller solceller

Sammanfattning:
Det känns som att Eton med denna radio har försökt kombinera strand- eller uteliv med överlevnad. Som produkt får vi en relativt stor radio med funktionalitet som överträffar allt annat. Ett stort batteri som både kan leverera radio och ladda mobiler eller surfplattor säkerställer att enheten finner sin plats i hjärtat både på köksbordet hos lyxpreppern men även hos de som tycker att en nödradio inte nödvändigtvis behöver betyda frånvaro av kvalitet.
Radion tillhandahölls av General Prepper som säljer den för 1490 SEK.
BETYG: 5/5

Viktig information gällande batterier

Vi märkte efter vårt första steg (där vi laddade ur radioapparaterna) att en del enheter betedde sig märkligt. Den lilla FR1-radion från Eton vill inte ens aktivera sig ordentligt efter vårt uppvakningsförsök med veven. Efter en del efterforskning har jag funnit att fenomenet har med batteritypen att göra. En hel del av de återuppladdningsbara batterier som återfinns i bland annat radioapparater, mår inte alltid bra av att bli helt ”tomma”.

Enheter innehållande batterier med NiMH-celler kan till och med få en negativ påverkan i kvalitet om de djupurladdas, vilket då resulterar i kraftigt nedsatt funktion. Jag rekommenderar därför att du alltid laddar upp din radio när du köpt den, och sedan ser till att toppa upp laddningen lite då och då (kanske i samband med att du roterar vattnet?).

Ta också reda på vilken typ av batteri som driver just din radio och läs sedan hur du ska behandla det bäst genom att söka upp informationen på Batteriföreningens hemsida.

Vi hoppas att du har haft nytta av våra synpunkter när det kommer till vev- och nödradio. Många timmar har gått åt att testa, plåga och utvärdera dessa apparater och vi vill mer än gärna lyssna på vad du har att säga. Har vi missat någon radio? Har vi tänkt fel någonstans? Kommentarsfältet finns alldeles här under och det väntar tålmodigt på era synpunkter!

14 reaktioner på ”Stort test av Nödradio – Del 2”

  1. Hur ska man tänka ang batterityp. Tex laddar Li-Ion ut 1-3% per månad. Laddar den ut för mycket kommer batteriet inte gå att starta upp. Så ligger den på hyllan för länge har man ingen användning av den. Och är den för uppladdad när man lägger den ”på vänt” för att användas kan det skadas av det.
    Andra batterier har väl sina nackdelar.
    Vilka är era råd om batterihantering?

    1. Hej Per. Och stort tack för kommentaren!
      Jag är ännu inte 100% påläst gällande batterier och deras egenskaper men det är ju såklart ett intressant framtida inlägg 🙂

      Det vanligaste rådet jag ger till de som söker radio är att de inkluderar kontroll samt laddning av batterier i radion samtidigt som andra återkommande prepper-aktiviteter såsom att rotera vatten eller se över matförrådet.

      Tack för att du inspirerade mig till att sammanställa ännu mer information om batterityper och vård av dessa. Jag ber att få återkomma i framtiden med ett påläst inlägg!

  2. Om batteriet är utslaget kan man ändå ladda tex en mobil, lyssna på radion osv medan man vevar, eller går dessa funktion genom batteriet? Alltså ladda först, använda energin sedan via batteriet?

    1. Hej igen!
      Bra fundering. Detta är något som jag inte hade i åtanke när jag testade radioapparaterna…attans också!
      Men eftersom jag i min ägo har en Sangean och den där billiga varianten, ber jag att få återkomma med ytterligare ett inlägg när jag har testat detta i de två apparaterna.
      Det är så trevligt att få lära sig av varandra, tack för återkopplingen!

  3. Nimh- batterier är känsliga som det också står i testet. Går en 1,5 v cell under ca 0.9 v så är det inte bra.
    Hade 6 st nya Duracell nimh i en radio som drog ur batterierna. Fick igång dem igen men de var inte bra efter det som hände.

    Li- ion ska väl underhållsladdas ungefär var tredje månad. De tål inte värme, ska inte vara i solen. Tål inte att djupurladdas. Hade en bärbar dator med lågt batteri. Glömde bort den i flera månader utan transformator inkopplad. Batteriet förstördes, gick inte att få igång.

    Ser ingen fördel med att ha en radio som endast har inbyggt batteri som inte lätt går att byta. Hur ska den drivas om batteriet fallerar? Veven och solcellen lär vara beroende av batteriet. Möjligen att veven ändå kan fungera utan batteri men det är nog oklart.

    1. Tack Patrik för ditt inlägg på min fråga. Mmm, det där med prepping känns inte så moget. Det tog mig 30 min att komma på frågan, och jag är ju bara en vanlig konsument. Ingen har testat utrustningen eller lyft frågan. Kanske mer business än genuin kunskap vi tar till oss.
      Jag har skickat frågan också till 2 tillverkare, Eton Corporation och Sangean Europe. Återkommer om jag får svar.

  4. Hej! Du skriver i testresultaten av EtonFRX-5 BT: ”Efter tio minuters vevande, går det tyvärr inte att ladda sonens mobiltelefon alls.” Men går det att överhuvud taget ladda sin mobil via radion?

  5. Anser spontant att en nödradio måste kunna ta vanliga aa eller som nöd aaa. Särskilt som de flesta i detta test vägrade starta efter urladdning. Dock samma batterityp som man har i de ficklampor man tänkt använda. Bra uppladdningsbara aa typ LSD håller ca 80% efter 5 års förvaring. Dvs låg risk för urladdning. Kanske överkurs men min nödradio tar in långvåg.

  6. Hej!

    Hur kan Midland ER300 få betyg 4 av 5 när den varken tar laddning från vev eller sol?

    Vänligen,

    Stefan

    1. Hej Stefan och tack för att du läser vår blogg!
      Midlands radio fick ”extrapoäng” för att den erbjuder möjlighet att använda vanliga batterier som komplement, något som var sällsynt bland de testade radioapparaterna.
      Att den inte tog laddning, kan ju bero på att vi misshandlade den (tömde batterierna) i vårt test. En del batterier mår ju inte riktigt bra av den behandlingen och det kan vara en bidragande faktor till resultatet vid vevande och laddning i solsken.

      Hoppas att du hittar fler artiklar som intresserar!
      Vänligen,
      Martin

  7. Surahammar 2020 04 12
    Hi där.
    Jag läste er test av ”Vevradio/Fritidsradio”
    Efter som jag o mina kollegor är generalagent för Sangean blev jag förstås glad över er test. Som med all rätt ger bra betyg till Sangean MMR88 (Survival )
    En fråga i samband med denna test
    Kan vi får hänvisa till er test i vår marknadsföring.
    Vi nämner naturligtvis ert namn och testen med en länk.

    Ser fram emot era kommentarer.
    Hasse Niva
    Moon Radio AB
    http://www.moon.se http://www.sangean.se

    1. Hej Hasse!
      Vad kul att ni hittade till radiotestet. Det går alldeles utmärkt att hänvisa till oss i marknadsföringssyfte.
      Skicka gärna ett mail till info@vardagsprepping.se när det är aktuellt, det är alltid trevligt att se exempel 🙂
      /Martin

  8. Very helpful information. Was hoping I would be able to view your information in English and it was very helpful. Thank you for sharing.

    1. Thank you for visiting!
      We have recorded a guide for emergency radios, which I am currently editing. Will post it here when it is released 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *