EDC – Everyday Carry

Om du är en inbiten prepper eller om du är nybörjare och har seglat omkring lite på den vilda webben, lär du säkert ha hört uttrycket många gånger förut. Men om du är en nybörjare, eller kanske egentligen inte alls klassar dig som prepper, utan mest bara vill bli lite mer förberedd, kanske du inte känner till de många akronymer som du läser om.

En EDC är i korthet ett samlingsnamn för en liten väska eller låda som du har i närheten av dig varje dag. Tanken är att du ska fylla den med saker som tar liten plats och som är absolut nödvändiga för att klara av små kriser med enkelhet och större kriser lite mer förberedd.

I det hyperkommersiella samhället vi lever i idag, är det lätt att tro att den lilla ”överlevnadsväskan” måste vara proppfull med coola och dyra prylar. Men faktum är att du förmodligen redan har flertalet av de ting som jag tänkte rada upp. Förberedelse är ju liksom inget nytt egentligen. För lite äldre människor skulle innehållet i denna tre bokstäver långa förkortning, klassas som sunt förnuft att alltid ha med sig.

Den mesta utrustning som en prepper har i någon av sina många väskor, kretsar kring de livsnödvändiga faktorerna; vätska, värme och energi. Sätter du ihop din EDC enligt de grundpelarna, har du redan kommit en bit på väg.

Jag har byggt ihop min lilla väska dels utifrån de tre faktorerna ovan, och dels genom att lägga till situationer som jag ofta befinner mig i. Sedan har jag kryddat med tankar om hur jag ska ta mig hem till fots eller hur jag ska kunna hjälpa vid en mindre incident ute i det fria.

Vätska

Det finns absolut ingen mening att stoppa vattenflaskor i din EDC; dels är de för stora och för tunga för ändamålet, dels har vi väldigt mycket rent vatten i Sverige. Men självklart tänker jag inte lägga mig ned och dricka ur ett dike om jag behöver fylla på med vätska. Däremot känner jag mig mycket komfortabel med den lilla uppsättning jag har just nu.

Värme

I min värld betyder värme eld, men självklart finns det andra saker som ger värme eller förebygger kyla. Tänk på att du blir kall snabbare om du är våt! I min EDC finns därför både saker för att starta en eld samt lösningar för att hålla mig varm och torr.

Energi

Det är alltid bra att ha lite extra energi att tillgå, oavsett om du flyr apokalypsen eller bara blir sådär extra hungrig när du är ute och plockar svamp. Den uträknande preppern tittar såklart på energivärdet för att få maximal utdelning, men det är lika viktigt att du faktiskt tycker att det är ätbart.

 • Sesamsnacks
 • Proteinbars
 • Liten påse nötter
 • Dextrosol

Sår och första hjälpen

Självklart måste du också har plats för saker som hjälper dig om du har skurit dig eller fått skavsår. Därför har jag kompletterat min EDC med:

 • Plåster; ett fåtal i olika storlekar
 • Skavsårsplåster
 • Litet första hjälpen-kit

Kommunikation och navigation

Det är viktigt att kunna förmedla information, oavsett när och var du befinner dig. Lika viktigt är det såklart att kunna tillgodogöra sig denna. Om du är i en stressad situation, är det också viktigt att kunna veta var du är någonstans och hur du skall ta dig dit du ska.

 • Nokia 105 Dual-SIM (cirka 200:- ) Telefonen har även FM-radio!
 • Walkie-Talkie med lång räckvidd
 • Liten kompass
 • Inplastad karta över närområde
 • Liten visselpipa
 • Laserpekare
 • Spegel

I mitt fall, har jag både visselpipa och kompass i ett praktiskt ”survival bracelet” som självklart är tillverkat av paracord. Stormtändstickorna som jag skrev om tidigare, levereras i ett etui som även har fiskeutrustning och en spegel.

Övrigt

När du har kommit hit, är det absolut nödvändigaste uppfyllt. Nu saknas bara en bra kniv och lite annat ”bra att ha”.

 • Liten kniv – jag pendlar mellan S&W Special Tactical och en liten Buck
 • Penna
 • Anteckningsblock
 • Arméns hudsalva / Tass-salva (samma sak)
 • Konservöppnare
 • Kontanter
 • Pepparspray (prepperspray?)
 • En liten ficklampa
 • En liten multifunktionstång
 • Buff (eller piratkopia)
 • Bandana
 • Säkerhetsnålar
 • Bomullsrondeller
 • Gem

Allt innehåll som jag har radat upp i den senare delen av inlägget spelar egentligen mindre roll. Huvudsaken är att du anpassar innehållet efter din personliga situation och att du faktiskt använder alla prylar och att du är bekväm med dem. Sen är det ju självklart också viktigt att du alltid har med dig väskan, påsen eller kassen varje dag. Annars blir det ju liksom ingen EveryDay Carry…

Och du. Tänk på att kontrollera innehållet emellanåt. Ersätt förbrukade varor såsom mat och plåster vartefter de tar slut. Du vill ju inte sitta där med en halvtom EDC när det verkligen gäller!

Om du vill hämta hem en checklista över sakerna jag har skrivit om ovan, finns den här i pdf-format.

Har jag missat något eller vill du berätta hur du har utformat din EDC? Använd gärna kommentarsfältet nedan!

5 reaktioner på ”EDC – Everyday Carry”

  1. Hejsan, tack för kommentaren!
   Nej, jag har inte fått det att funka. Så fort jag slår på FM-funktionen i telefonen står det att jag behöver ansluta ett headset tyvärr.
   Men denna funktion borde fler telefoner ha! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *