Preppingkalendern 9/12

Multifunktionella prepping-prylar är guld värda, så är det bara. Därför är det så intressant att surfa omkring på prepper-sidor och suga åt sig information. Kanske blir dagens fynd ett tips på hur jag rengör fältspaden på bästa sätt eller vässar kniven ute i naturen?

Precis i början av vår prepping-karriär, letade jag febrilt efter information om vad som ”skulle” finnas i en Bug Out Bag, På en av sidorna fann jag något genialiskt och riktigt användbart. Något som förmodligen finns i varje kvinnas handväska, men som förhoppningsvis hamnar i varje individs EDC från och med nu…

Lucka 9: Tamponger

Självklart har dessa kompakta underverk en hel del användningsområden förutom det rent naturliga som vi i dagsläget känner till. Förutom att agera blodstoppare för kvinnorna i vår närhet som med jämna mellanrum upplever smärta och blödningar ”helt naturligt”, funkar tampongen som utmärkt som samma sak för alla andra.

Om du har en lite kraftigare blödning, kan du stoppa den med för händelsen avsett föremål. Men vad händer om du redan har använt dina blodstoppare i en akut situation för bara några minuter sedan? Finns det något annat i din EDC som kan hjälpa till att underlätta en kritisk situation?

Självklart är tampongen ett utmärkt tillval i de fall du behöver se till att blodet sugs upp och inte är i vägen för läkeprocessen, den är dessutom steril i förpackningen. Det finns till och med en del preppers som påstår att den är utmärkt för att stoppa kraftigt näsblod. Men i dessa fall ställer jag mig aningen skeptisk, mest på grund av att jag inte ser hur den ska få plats i näsborren…

Men den kompakta bomullscylindern har också andra egenskaper. Om vi stannar upp och tänker på vad den innehåller, blir nog bilden klarare. I detta centimeterlånga, plastinpackade hjälpmedel finns något som de flesta kanske bortser från; bränsle och syre.

Japp! Tampongen är förutom en väldigt bra blodstoppare, även en fantastisk katalysator för eld! Om du tar ut den ur förpackningen och luckrar upp bomullen, ser du till att det blandas luft i den. Vips så har du ett bra tändmedel om du använder tändstål eller har svårt att få till en större låga till elden.

Som om inte detta vore nog, är detta stycke komprimerad bomull även duktigt på att filtrera grumligt vatten! Sätt den i öppningen av en flaska med smutsigt vatten och häll sedan ut det i ett annat kärl. Se dock till att rena vattnet från föroreningar efteråt med ett vattenfilter eller tabletter.

Till sist; se till att ta till vara bomullstråden som finns i ena änden av tampongen. Den har i sig väldigt många användningsområden vilka sträcker sig från provisorisk tandtråd (om du tar loss en test) till att agera veke i ljus.

Har du fler tips om hur det går att använda tamponger? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *