Börja Preppa del 1

”Den enskilda individens beredskap bidrar till ett uthålligt och motståndskraftigt samhälle. Försvarsberedningen gör bedömningen att den enskilde individen ska ha beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga.

Texten ovan är tagen från den proposition som riksdagen den 1 februari röstade igenom. Med andra ord är det inte bara en god idé att ha beredskap i hemmet – det är varje medborgares plikt.

Men hur ska man börja preppa, vilka kriser ska vi förbereda oss på och hur ser jag till att ha resurser för att hushållet ska klara sig i en vecka och samtidigt kunna hjälpa andra?

I vår serie kring att börja preppa, kommer du att kunna ta del av våra tankar, tips och idéer för hur du kan börja att preppa, eller hur du kan öka din befintliga beredskap. Det första avsnittet handlar om vad begreppet prepping egentligen innebär, vilka grundbehov vi har som människor och vilka typer av kriser som är realistiska att planera inför.

Avsnittet kan du lyssna på nedan. Men du kan också hitta podcasten på:

9 reaktioner på ”Börja Preppa del 1”

 1. Yoga är anledningen till mitt intresse för prepping. Yoga tar dig ut ur självupptagenhet och lär dig ta personligt ansvar. Just saying ☺️

  1. Förlåt! Just Yoga slank bara ur mig. Det hade lika väl kunnat vara Padel, Netflix, Bio-film, krogliv eller annat. Det var såklart ett dåligt exempel men jag tror att du förstod innebörden; att inte hasta bort från vardagen för att hinna med något annat. Vardagen ÄR liksom verkligheten 🙂

 2. Jag lyssnade på P3 Dystopia avsnittet om Solstormar. Efter det hittade jag din Podd å nu har jag börjat så smått.

  1. Härligt att höra!
   Varmt välkommen till oss, hoppas att du hittar inspiration och idéer för fortsatt preppande 🙂

 3. Tack för en bra podd! Tycker att ni gav en bra intro till helheten. Lite besviken över att du inte verkar tycka att det är viktigt att undervisa om det du kallar för ”woke”, men förstår att det är svårt att sätta sig in i hur det är att vara kvinna/homosexuell eller liknande och leva i en kultur där det inte är normen när man inte själv har upplevt det. (Även viktigt att vara medveten om att det pågår påverkanskampanjer för att förlöjliga jämställdhets- och HBTQ-rörelserna genom motsvarande false-flag operationer). Jag vet inte hur man undervisar om det i skolan eller om det är på det för mycker/förlitet/på ett bra sätt och håller med om att det vore toppen att lära sig mer om hur man är förberedd vid en kris och vad man själv har för ansvar. Att få leva ett fritt liv oavsett hur man är som person och att bli respekterad av andra människor ser jag dock som en viktig del av ett demokratiskt samhälle, vilket du säkert också gör. Rekommenderar därför lyssning på några avsnitt av Lottapodden för att bättre förstå hur andra människor har det i Sverige och varför det är viktigt att arbeta med dessa frågor (tex avsnitt 105, 108 och 110): https://www.svenskalottakaren.se/lottapodden

  1. Hej Elin, tack för att du lyssnar. Och stort tack för återkopplingen 🙂
   Det är alltid lätt att göra sig missförstådd när vi sitter och pratar av inspiration. Men bra att du tar upp frågan här.
   Personligen är jag av åsikten att alla människor är precis lika mycket värda. Vilken ras, vilket kön eller vilken sexuell läggning man har eller är, spelar ingen roll. Alla är lika mycket värda enligt min livsåskådning. Så är jag uppfostrad, så uppfostrar vi vår son och jag tycker att det är en självklarhet att man ska få vara den man är.
   Sedan vet jag att alla inte delar min syn på detta och självklart är det viktigt att dessa saker belyses redan i skolan.

   Jag tror kanske att jag inte gjorde min ståndpunkt riktigt tydlig nu när jag läser din kommentar. Men jag menar att jag helt saknar utbildning inom beredskap, livräddning, hushållning och lite mer ”preppiga” saker i det som jag finner att min son lär sig. Människors lika värde har vi utbildat och uppfostrat honom i och jag tycker att det ligger lika mycket på familjen att lära ut detta som hushållets beredskap.

   Hoppas att jag lyckades förtydliga lite grann! 🙂

   1. Hej! Absolut, jag uppfattade det inte som att du är mot det, bara att det fick för mycket utrymme, nu förstår jag bättre hur du menade. Håller med om att vi även bör ha utrymme i skolan för att man ska lära sig de saker du tar upp ovan. Det skulle samhället i stort vinna mycket på 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *