Vi gör Char Cloth

Till en av luckorna i preppingkalendern, fick vi tips av den gode och vise @nissvik att vi borde ta upp Char Cloth och Feather Stick, vilket vi gjorde. Feather Stick har vi använt flera gånger tidigare för att skapa eld, men konceptet med kolat tyg var vi nybörjare inför.

Därför var det såklart hög tid att genomföra ett test ute i skogen. Vi tog med oss vår Hobo Stove, en tändare och ett eldstål och begav oss ut i det (nästan inte alls) folktomma området utanför stan för att prova.

En Char Cloth kan du använda för att enkelt få glöd och på så sätt starta en eld genom att överföra hettan till något mer eldbenäget som skapar lågor.

För att skapa egna ”koldukar”, behöver du en plåt- eller metallåda med avtagbart lock. Slå en spik igenom locket eller borra om du är mycket seriös. Du behöver även tygbitar av ren bomull; handdukar, örngott, en T-shirt eller ett par jeans fixar biffen galant.

Lägg tygbitarna i burken och grilla dem i en kolbädd, över en öppen eld eller ett gaskök. Det kommer att börja ryka ganska ordentligt ur hålet i locket när du steker ditt tyg och när röken avtar, är dina bitar klara.

Förvara dem gärna i ett kärl där de inte skakas om eller kan mosas. När behovet av att skapa en eld, kan du med enkelhet använda Char Cloth för att skapa glöd. Proffsen använder såklart flinta och stål, men det är helt OK att få till gnistan med ett tändstål 🙂

En reaktion på ”Vi gör Char Cloth”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *