Preppingkalendern 31/12

Nu är det dags för den allra sista luckan för i år. Det har varit en hel del jobb bakom dessa dagliga inlägg, men tack vare den positiva återkoppling jag har fått, har det definitivt varit värt mödan!

Jag tänkte runda av kalendern och året med det som spelar allra störst roll för mig personligen; nämligen barn. Nej, jag menar inte att det går att lagra barn på konserv och ta fram efter apokalypsen eller något sådant. Utan istället hur vi kan lära våra barn att vara bekväma med beredskap och känna till hur man överlever.

Lucka 31: Introducera barnen för prepping

Om du har läst några av mina inlägg, känner du säkert redan till några av knepen som du kan använda för att få din eller dina barn intresserade av annat än telefoner och spel.

Barn lär sig av, och gör som sina förebilder
Tänk ordentligt på det där. Det är nämligen sant. Om det enda du gör är att värma micro-mat och kolla på TV, kommer ditt barn att växa upp och göra likadant. Använd detta till deras fördel. Gå ut med dem, använd kniv på ett ansvarsfullt sätt. Visa respekt för naturen. Gör du det, kommer din avkomma att göra samma sak.

Hitta på roliga saker att göra tillsammans
Du känner ditt barn bättre än vad han eller hon gör själv. Detta kan du använda till er fördel då du vet exakt vad som kan locka. För vår del handlade det om zombier; vad kunde vi göra för att bättre överleva en invasion av levande odöda? Visst blev det en del knivar och andra oviktiga saker. Men det tog oss till slut ut i skogen där vi trivs mycket bra.

Utmana er tillsammans
Om barnet börjar bli lite äldre, kan det vara bra att utmana tävlingsinstinkten. Självklart ska ni inte tävla mot varandra utan tillsammans.
Ett bra tips som jag lärde mig av zombie-betvingaren Herman Geijer, är att ta med sig ett tändstål, vatten och ett kokkärl in i skogen. Sedan ta tid på hur länge det dröjer innan ni har ett kärl med kokande vatten framför er. Det är en bra övning där ni lär er att samarbeta väl, speciellt som den utmanar er att förfina arbetet nästa gång.

Dela på ansvaret
Inget lär en ung hjärna så bra som att få ta egna beslut, baserade på kunskap. Se därför till att dela upp ansvaret mellan er. Kanske ska du leta knaster medan barnet springer iväg och knackar på döda träd för att hitta det perfekta virket för ändamålet?

Använd verktygen tillsammans
Sågar, yxor, knivar och eldstål. Det finns många verktyg i prepper-väskan som den överbeskyddande föräldern inte vill att barnen använder. Men tänk om. Lär istället din framtida räddare hur han eller hon ska använda kniven, att den ska säkras i slidan när arbetet är klart. Att stå brett isär med benen när de hugger ved. Att sågar är vassa och att det gäller att ha koll på vilket håll trädet faller.
Lär barnet detta från början så har du givit det en riktigt bra prepper-start.

Övernatta i naturen tillsammans
Barn och mörker går inte alltid ihop så värst bra. Men ju tidigare du vänjer ditt barn vid avsaknaden av ljus (det är det enda som mörker egentligen är), kommer du att kunna avdramatisera skräcken ordentligt.
En eller två nätter i tält kommer att ge ett alldeles nytt perspektiv på uteliv, mörker och konstiga ljud i natten. Men framför allt hur underbart det är att sova ute och vakna med färsk luft i lungorna.

Busa på köpcentrat
Det finns en väldigt rolig lek som du kan leka med dina barn antingen i ett köpcenter eller som ni ska ses på stan någonstans. Leken är enkel och går egentligen ut på att se vem som hittar den andra först. Utmaningen stärker förmågan att ”se i periferin” och att ha ett närvarande sinne.

Har du några bra tips på hur det går att introducera barn för prepping-tänket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *