Andningsskydd för krissituationer

Nu när vi har fått ett nytt ”mördarvirus” att vara rädda för, är det självklart många som har panikhandlat andningsmasker eller andra skydd för att stärka sin beredskap ifall pandemi skulle bryta ut. Och det är såklart inget fel med det, under förutsättning att rätt skydd inhandlas och att du faktiskt vet hur du ska använda det.

Men ett andningsskydd har såklart fler användningsområden för preppern. Till exempel är det ju bra att alltid ha ett i sin EDC eftersom du kanske hamnar i en situation där en byggnad har rasat eller där det dammar mycket.

I tätbefolkade storstäder, speciellt i Asien, är det ofta vi möts av människor som bär någon slags mask över munnen. De vanliga munskydden hjälper säkert lite grann mot damm och kanske eventuellt någon smitta om du har tur. Men gällande smittosjukdomar, används munskyddet oftare för att skydda de som är i närheten av dig som smittobärare. Alltså för att du inte ska råka hosta ut saliv eller partiklar innehållande virus eller bakterier.

Munskydden är ofta billiga engångsartiklar som inte garanterar speciellt mycket egentligen. Som sagt, de används oftare av de som är sjuka än för att skydda sig mot sjukdom.

Men om du förbereder för ett scenario där du kanske tvingas ta dig igenom raserade byggnader, utsätta dig för potentiellt farliga ångor eller vill undvika att få sporer i lungorna, behöver du investera i lite bättre skydd (skyddet på bilden ovan rekommenderas inte).

Kanske läser du detta inlägg för att du har blivit orolig för vad som händer om Corona-viruset (2019-nCoV) når vårt land och att du vill se till att skydda dig själv om du måste bege dig ut i folksamlingar?

Det finns en del som påstår att andningsskydd inte hjälper alls. Samtidigt tar munskydd och andningsskydd slut på apoteken fortare än du kan säga ”restnoterat”. Förmodligen är det bättre med något slags skydd än inget alls.

När du letar efter ett andningsskydd, bör du känna till deras klassificeringar. Skydden är i grund tillverkade för industrier inom till exempel jordbruk och byggnation men fungerar såklart alldeles utmärkt för att skydda andningsorganen från smuts, damm och annat skadligt.

Tillverkare av industriella andningsskydd graderar sina produkter främst i tre nivåer (skyddsklasser):

  • FFP1
  • FFP2
  • FFP3

Förkortningen FFP står egentligen för ”Filtering FacePiece” eller Filtrerande ansiktsmask på svenska. Ju högre nummer, desto bättre skydd ger masken.
Definitionerna nedan är tagna från Uvex, en tillverkare av skyddsmateriel.

FFP1

  • Skydd mot atoxiska och icke-fibrogeniska dammtyper
  • Inandning kan leda till hälsobesvär; kan även irritera andningssystemet och orsaka obehaglig lukt
  • Det totala läckaget får uppgå till högst 25 %

FFP2

  • Skydd mot fasta och flytande skadliga dammtyper, rök och aerosoler
  • Partiklarna kan vara fibrogeniska, vilket innebär att de irriterar andningssystemet på kort sikt och kan försämra lungvävnadens elasticitet på lång sikt
  • Det totala läckaget får uppgå till högst 11%

FFP3

  • Skydd mot giftiga och skadliga typer av damm, rök och aerosoler
  • Onkogena och radioaktiva ämnen eller patogener, som virus, bakterier och svampsporer filtreras genom andningsskydd i denna skyddsklass
  • Det totala läckaget får uppgå till högst 5 %

Enligt definitionerna ovan, är det med andra ord endast FFP3-skydden som filtrerar bort virus, bakterier och sporer. FFP2 är ett bra skydd om du vistas i miljöer med skadligt damm och rök.

Som slutsats kan jag i min nyvunna kunskap om andningsskydd rekommendera skydd av FFP3-klass, speciellt om du är orolig för virus. Tryggheten kommer dock med ett pris då ett FFP2-skydd (20-pack) kostar cirka 700 kronor, medan en enda FFP3-mask går loss på hundralappen.

Prisuppgifterna gäller 3M andningsskydd som jag har hämtat från The General Prepper:
3M Filtrerande halvmask FFP2 – 20st
3M Filtrerande halvmask FFP3 – 1st

Tänk på:

  • Läs instruktionerna ordentligt innan du tar på dig masken (för att undvika läckage)
  • Prova masken innan så att du vet hur du ska göra
  • Kasta masken efter användning (du vill ju inte ta med dig skräp eller virus som sitter fast på utsidan av skyddet när du kommer hem)
  • Om det har gått hål på masken, kassera den omedelbart och ersätt med en ny

Källor:

4 reaktioner på ”Andningsskydd för krissituationer”

  1. Hej.
    Tack för din noggrant information. Jag behöver din proffesionellt hjälp.
    Skulle Du kunna rekommendera vilken komplett mask skulle skydda mig mot virus.
    Jag jobbar i vården och har svårt att bestämma mig på den bästa. Biltema har en tom antiallergisk eftersom jag ar allergisk .

    Tack för hjälpen.
    Med vänlig hälsning,
    Nelly

    1. Hej Nelly!
      Tack för din kommentar 🙂
      Tyvärr är jag inte alls något proffs på andningsskydd, utan lär mig hela tiden nya saker.
      Men för att vara konkret: de enda maskerna som skyddar mot virus är de som är klassade enligt FFP 3. Sedan hjälper ju självklart alla typer av skydd framför munnen och näsan mot elakartade partiklar, dock utan garantier. Eftersom du jobbar inom vården, rekommenderar jag att du följer de råd och bestämmelser som gäller på din arbetsplats. Ansiktsskydd/visir antar jag är ett krav, och andningsskydd ska du såklart använda om du själv vill eller känner att du behöver. Det viktigaste är ju att du inte bara skyddar dig själv, utan även skyddar dina patienter om det skulle vara så att du bär på smittan.
      Återigen; jag lär mig hela tiden och är absolut ingen expert på något område. Men om jag jobbade inom vården, skulle jag se till att använda de skydd som arbetsgivaren tillhandahåller och sedan komplettera med det jag anser saknas.Det viktigaste i din situation är att du känner dig säker, att du vet hur du använder skyddsutrustningen, att du mår bra när du använder den och att du inte smittar andra.
      Tack för att du kämpar!
      Ni som arbetar inom vården är alltid viktiga, inte minst nu!

  2. På Tygmask.se har vi sammanställt och jämfört tygmasker som finns att köpa i Sverige.

    Sajten drivs inte kommersiellt (ingen reklam, affiliate länkar) utan är till för att upplysa och guida till bra produkter. Sajten har precis dragits igång så feedback välkomnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *