Vatten, detta vårt viktigaste livsmedel, men ack så ofta förbisett i beredskapen. Det finns en anledning till att vi i varje avsnitt i slutet av podden tjatar om ”… och glöm inte vattnet”.
Det är så självklart för oss att friskt och gott vatten kommer ur kranen med minimal insats – bara en liten handrörelse uppåt – inte konstigt att vi inte tänker på hur jobbigt det skulle bli om det skulle börja droppa ur kranen.
Så här i juletid är det dags för många av oss som lagrar vatten i dunkar att rotera – det vill säga byta ut vattnet i dunkarna. Det är också en bra tidpunkt att passa på att rengöra dunken. Här kommer några tips.
När du tömt ut allt vatten ur dunkarna kan du kanske känna en glatt hinna på insidan, en så kallad bio-film. Det betyder att det blivit alg- eller bakterietillväxt i dunken. Dags att rengöra!
Det kan vara svårt att komma åt med en borste, så ett tips är att stoppa ner en oanvänd Wettex-trasa tillsammans med ättika och bikarbonat och en skvätt vatten. Skaka sedan dunken så trasan kan ”gnugga” väggarna i dunken. Du kan också använda lite diskmedel och vatten och skaka på nytt.
Vill man så kan man använda klorin för att rengöra dunkarna. Se videon nedan där Martin på djupet går igenom detta.
När dunkarna är rengjorda, fyll på med så mycket vatten det bara går. Ju mindre syre det är i dunken, desto längre blir vattnets hållbarhet.
Förvara vattnet så svalt och mörkt det går. Man säger att man ska rotera vattnet två gånger per år, lagom till midsommar och lagom till jul, men gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.
För mer information kring vatten, titta på denna video:
Du stödjer oss enklast genom att surfa till Patreon och väljer din nivå efter dina förutsättningar.