Idag kom vi äntligen ut i skogen igen. Ganska omedelbart infann sig det där, underbara själsliga lugnet även om stresspåslaget var påtagbart då vi kom ut lite sent.
Övningen idag bestod i att göra upp eld och att öva upp oss i att använda koltyg, eller char cloth. Vi fick tips av @Friluftsteknik på Twitter att använda en näverrulle med ”bös” i, och det rådet följde vi.
Även med våra tunna stycken av koltyg, fick vi lyckat resultat på en gång. En liten rulle med näver, proppad med löv, torr mossa och annat torrt, gjorde att elden tog fyr på en gång. Det känns som att vi måste utmana oss ytterligare så småningom och inte ”fuska” med tändstål!
Konceptet kring uppsättningen av eld, lånade vi från Corporals Corner (How To Make and Sustain a Fire). Det bygger på att lägga småveden i en V-liknande form och att lägga tändmaterialet längst in. V-formen ska placeras i förhållande till vindriktningen så att elden hela tiden får gott om syretillförsel; formen ska alltså peka i riktningen dit det blåser.
Självklart lyckades vi inte ha lika militärisk disciplin som korpralen i vårt upplägg, men det var kul att prova. Den här lösningen går att använda för de flesta ändamål, men är även bra om det är blött ute.
Det vi visar i videon är själva startelden; en brasa som gott och väl räckte till för vårt ändamål att koka vatten och värma mat. Vill du ha en eld som håller sig längre, är det såklart bara att lägga till större och större bitar av bränsle när det brinner bra.
Vi tyckte att det funkade fantastiskt bra med den här metoden och kommer såklart att fortsätta öva på den så att vi står oss i vått och torrt. Vi hittade inga riktigt torra vedbitar utan fick prova på att använda konfigurationen med lite våt ved. Det funkade utmärkt också, även om det blev lite rökutveckling som självklart letade sig till sonen.
Sedan blev det provsmakning av lite frystorkat och en konserv från Conserva.de. Men mer om detta i nästa inlägg!